A Zsoltárok könyve 139
2024. július 7.
Az örökkévalóság útján


Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján! (Zsoltárok 139,23-24)
Slide1

Az autósok egyik rémálma az, hogy egyszer csak a semmiből előttük terem valaki, annak ellenére, hogy mindent szabályszerűen tettek. Hogy fordulhat ilyen elő? Úgy, hogy van egy úgynevezett holttér: valami kitakarja az út egy részét, így az autós nem látja a teljes valóságot.


Ne gyűlöljem-e gyűlölőidet, Uram? Ne utáljam-e támadóidat? Határtalan gyűlölettel gyűlölöm őket, hiszen nekem is ellenségeimmé lettek. Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján! (Zsoltárok 139,21-24)


A Zsoltárok könyve 139

1 A karmesternek: Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem. 2 Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. 3 Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra. 4 Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, Uram. 5 Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod. 6 Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni. 7 Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak? 8 Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is jelen vagy. Ám 9,2 9 Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék, Jón 1,3 10 kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem. 11 Ha azt gondolnám, hogy elnyel a sötétség, és éjszakává lesz körülöttem a világosság: Jób 34,22 12 a sötétség nem lenne elég sötét neked, az éjszaka világos lenne, mint a nappal, a sötétség pedig olyan, mint a világosság. 13 Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Jób 10,8-12 14 Magasztallak téged, mert félelmetes vagy és csodálatos; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. 15 Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. 16 Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. 17 Mily drágák nekem szándékaid, Istenem, mily hatalmas azoknak száma! 18 Számolgatom, de több a homokszemeknél, és a végén is csak nálad vagyok. 19 Bár megölnéd, Istenem, a bűnöst, és távoznának tőlem a vérontó emberek! 20 Akik csalárdul beszélnek rólad, ellenségeid, hazugul mondják ki nevedet. 21 Ne gyűlöljem-e gyűlölőidet, Uram? Ne utáljam-e támadóidat? Jel 2,6 22 Határtalan gyűlölettel gyűlölöm őket, hiszen nekem is ellenségeimmé lettek. 23 Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! 24 Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!


Nagyon szeretjük ezt a zsoltárt, mert Dávid olyan szépen mutatja be Isten szívét. Hogy mennyire ismer, vigyáz rám, törődik velem, körülvesz a szeretetével, a legmélyebb pontjaimon is megtalál, csodás alkotás vagyok, Isten mennyire zseniális Alkotó… Majd ezek után következik néhány mondat, amit nehéz követni. A lírai örömködés után Dávid egyszer csak átcsap bosszúállóba, és szíve szerint kiírtaná a fél emberiséget. Most őszintén: te nem ismered azt a határtalan gyűlöletet, amiről Dávid beszél? Neked is biztosan van olyan ismerősöd, akinek már a puszta léte is hidegrázás. Figyeld meg, mivel fejeződik be a zsoltár: „vizsgálj meg, Istenem!” Többek között ezért is nevezi a Biblia Dávidot Isten szíve szerinti királynak. Ez ugyanis egy nagyon nehéz lépés, különösen akkor, ha csordultig van a szív fájdalommal és keserűséggel. Ha a te közeledben is van elviselhetetlen ember, de szeretnél Isten szerinti módon érezni, gondolkodni, kérj te is tisztánlátást az Úrtól! Engedd, hogy Isten egy teljesebb képet mutasson neked, amiben könnyebb lesz megérteni vagy megváltoztatni azt is, ami most lehetetlennek tűnik! Olasz Tímea



Hallgasd meg az Új Forrástól a Hova mennék című dalt a háttérinfóknál!

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.