Pál levele a filippiekhez 2,3-11
2024. július 17.
Út a dicsőséghez


…megalázta magát, és engedelmes volt… (Filippi 2,8)
Slide1

Paradoxonok útja a Krisztus-követés. Semmivé kell válnia annak, aki valaki akar lenni, és az út a dicsőséghez a szenvedésen és megaláztatáson át vezet. Vállalod?


Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt: aki Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és emberként élt; megalázta magát, és engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. (Filippi 2,5-8)


Pál levele a filippiekhez 2,3-11

3 Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; 4 és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. 5 Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt: 6 aki Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, 7 hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és emberként élt; 8 megalázta magát, és engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. 9 Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, 10 hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alattiaké; Ézs 45,23 11 és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.


Ki vagyunk éhezve a dicsőségre. Emberi alapszükségletünk. Emlékszem, tinédzser koromban a tükörbe nézve álmodoztam, hogy híres színész leszek… vagy híres feltaláló, vagy … mindegy csak valaki, aki valami nagy jót tesz és híressé válik. Ambícióim nagyok voltak, míg képességeim kicsik – tudtam, hogy nem fogok világcsúcsot állítani semmiből. Főleg nem az öttusából, amit fiatal koromban műveltem. Mire kitelt mind az 5 sportág, már heti 15 edzésem volt. Edzésről edzésre jártam, lógott a nyelvem, nem volt egy perc szabadidőm, az iskolai anyagot is a buszon bifláztam… A dobogó tetejére sosem jutottam, dicsőséget nem kaszáltam, de tanulgattam az alázatot és az engedelmességet. Isten iskolájában ezek voltak a főtárgyak, amikből azóta is élek. Amennyiben buzog benned az ambíció és a versenyszellem, és dicsőségre áhítasz, figyelmeztetlek, hogy a dicsőség nem cél, hanem gyümölcs. Az kapja, aki vállalja azt az utat, amit Jézus Krisztus is bejárt: a megüresítés és alázat/ alávetés/ engedelmesség útját. A gőgös dicsvágy és hódítás az ördög kísértése, amiben nagyot lehet bukni. Aki nem fél engedelmeskedni, azt viszont Isten emeli magasra! (Egy modernkori történet a fenti témában Mel Gibson: A fegyvertelen katona c filmje.) Zámbó András



Hallgasd meg Dobner Illés & Évitől a Rólad szól című dalt a háttérinfóknál!

Pál levele a filippiekhez
Pál apostolról tudjuk, hogy kész volt bárhová elmenni, ha az Úr küldte, hogy ott bizonyságot tegyen a megfeszített és feltámadott Jézus Krisztusról. Egyszer álmában egy macedón férfi jelent meg, aki kérte, hogy menjen el hozzájuk is (ApCsel 16). Így került Pál Európába, ahol az első gyülekezetet Filippiben alapította. Ott volt egy kicsiny csapat, élükön Lídiával, a bíborárus asszonnyal, akik megértették Pál beszédét, és Krisztust akarták követni. Ez a gyülekezet szépen fejlődött, és azon kevesek közé tartozott, akiktől Pál anyagi támogatást is elfogadott.
63 vége felé, amikor Pál a rómaiak börtönében volt, ajándékokkal látogatta meg őt a filippi gyülekezetből Epafoditosz, aki megérkezésekor megbetegedett. Gyógyulása után Pál visszaküldte Filippibe és küldött általa egy rövid levelet is. Azt gondolná az ember, hogy ez a levél arról szólt, hogy milyen rossz a fogságban. Azonban ez nem így van! Pál azt írta, hogy neki az élet Krisztus és a meghalás nyereség, és az örömről írt, hogy örül a látogatásnak, örül az adományoknak, örül Epafroditosz felgyógyulásának, örül a filippibeli gyülekezetnek, és az örömre biztatja őket is: „Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek!” (Fil 4,4)
Olvasd el ezt a négy fejezetet, és próbálj ma is, és mindenkor örülni!