Pál levele a filippiekhez 2,19-30
2024. július 19.
Testvérek, munkatársak, bajtársak


…visszaküldjem hozzátok Epafroditosz testvéremet, munkatársamat és bajtársamat… (Filippi 2,25)
Slide1

Nincs garancia arra, hogy keresztyénként nem ér baj, csak arra, hogy a bajban sem hagy Isten egyedül.


Szükségesnek tartottam azonban, hogy visszaküldjem hozzátok Epafroditosz testvéremet, munkatársamat és bajtársamat, akit ti küldtetek, hogy szükségemben szolgálatomra legyen, mivel vágyódott mindnyájatok után, és nyugtalankodott, mert meghallottátok, hogy beteg. Meg is betegedett halálosan, de Isten megkönyörült rajta… (Filippi 2, 25-27)


Pál levele a filippiekhez 2,19-30

19 Remélem az Úr Jézusban, hogy Timóteust hamarosan elküldhetem hozzátok, hogy én is megnyugodjam, miután megtudtam, mi van veletek. 20 Mert nincs mellettem hozzá hasonló lelkületű, aki olyan őszintén törődne ügyeitekkel; 21 mert mindenki a maga dolgával törődik, nem pedig Krisztus Jézuséval. 22 De ti is tudjátok, hogy kipróbált ember ő, és mint apjával a gyermek, úgy szolgált velem az evangéliumért. 23 Remélem tehát, hogy őt azonnal elküldhetem, mihelyt meglátom, hogyan alakulnak dolgaim. 24 De bízom az Úrban, hogy magam is hamarosan elmegyek. 25 Szükségesnek tartottam azonban, hogy visszaküldjem hozzátok Epafroditosz testvéremet, munkatársamat és bajtársamat, akit ti küldtetek, hogy szükségemben szolgálatomra legyen, 26 mivel vágyódott mindnyájatok után, és nyugtalankodott, mert meghallottátok, hogy beteg. 27 Meg is betegedett halálosan, de Isten megkönyörült rajta, sőt nemcsak rajta, hanem énrajtam is, hogy szomorúságomra szomorúság ne következzék. 28 Hamarabb elküldöm tehát, hogy viszontlássátok, és örüljetek, és hogy én is kevésbé szomorkodjam. 29 Fogadjátok az Úrban teljes örömmel, és becsüljétek meg az ilyeneket, 30 mert Krisztus ügyéért került közel a halálhoz, amikor életét kockáztatta azért, hogy helyettetek szolgáljon nálam.


Pál apostol példája jól mutatja azt, hogy a keresztyén élet nem bajok nélküli, „protekciós séta-galopp”. Pál rengeteget ült börtönben. Sokszor üldözték, és elfogva 8 alkalommal kapott verést, ami az akkori megszégyenítés és büntetés volt. Egyszer meg is kövezték, amit csodás módon túlélt. (2Kor11) Betelt rajta a jézusi mondás, hogy követőit is üldözni fogják. De Jézus azt is megígérte: hogy nem hagy magunkra. Egyrészt Ő maga velünk lesz a világ végezetéig, másrészt társakat küld a bajban. Azt látjuk, hogy Pálnak minden börtönben írt levele tele van a társakra tett utalásokkal. A börtöncella valahogy aktív-centrummá vált. Jöttek-mentek a küldöttek, de egyes barátok a fogolytársak közül kerültek ki. Ha sok volt az ellenség, Isten mindig gondoskodott arról, hogy barátokból még több kerüljön. A sok közös élmény hatására a munkatársakból testvérek válnak, amikor pedig beindul az üldözés, akkor pedig a testvérekből bajtárs lesz – mert együtt hordozzuk a bajokat. Mai történet Boross Lajos elítélté, aki több, mint 25 évet ült a rácsok mögött, de aztán megismerte Jézust a börtön-istentiszteletek által, és az utolsó 7 évét már keresztyénként töltötte. Erről bizonyságot tett, és onnantól sok támogatója lett keresztyén körökben. Amikor kiszabadult, testvérként fogadták már egy gyülekezetben, ahol hamarosan egzisztenciát teremtett, sőt, meg is nősült! Olvasd el Boross Lajos: Rácsok mögött szabadon című könyvét! Zámbó András



Pál levele a filippiekhez

Pál apostolról tudjuk, hogy kész volt bárhová elmenni, ha az Úr küldte, hogy ott bizonyságot tegyen a megfeszített és feltámadott Jézus Krisztusról. Egyszer álmában egy macedón férfi jelent meg, aki kérte, hogy menjen el hozzájuk is (ApCsel 16). Így került Pál Európába, ahol az első gyülekezetet Filippiben alapította. Ott volt egy kicsiny csapat, élükön Lídiával, a bíborárus asszonnyal, akik megértették Pál beszédét, és Krisztust akarták követni. Ez a gyülekezet szépen fejlődött, és azon kevesek közé tartozott, akiktől Pál anyagi támogatást is elfogadott.
63 vége felé, amikor Pál a rómaiak börtönében volt, ajándékokkal látogatta meg őt a filippi gyülekezetből Epafoditosz, aki megérkezésekor megbetegedett. Gyógyulása után Pál visszaküldte Filippibe és küldött általa egy rövid levelet is. Azt gondolná az ember, hogy ez a levél arról szólt, hogy milyen rossz a fogságban. Azonban ez nem így van! Pál azt írta, hogy neki az élet Krisztus és a meghalás nyereség, és az örömről írt, hogy örül a látogatásnak, örül az adományoknak, örül Epafroditosz felgyógyulásának, örül a filippibeli gyülekezetnek, és az örömre biztatja őket is: „Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek!” (Fil 4,4)
Olvasd el ezt a négy fejezetet, és próbálj ma is, és mindenkor örülni!