A Krónikák második könyve 27,1-9
2024. augusztus 2.
Terhektől mentes jövő


Huszonöt éves volt Jótám, amikor uralkodni kezdett, és tizenhat évig uralkodott Jeruzsálemben. Anyjának a neve Jerúsá volt, Cádók leánya. (2Krónikák 27,1)
Slide1

Történhettek olyan dolgok a családodban, amelyekre nem vagy büszke, és élhettek olyan felmenőid, akik rossz döntéseket hoztak. Viszont nem kell, hogy rád nézve hátrányos következményekkel járjanak, amiket az őseid elhibáztak.


Nagy hatalomra tett szert Jótám, mert állhatatosan Istenének, az Úrnak az útján járt. (2Krónikák 27,6)


A Krónikák második könyve 27,1-9

1 Huszonöt éves volt Jótám, amikor uralkodni kezdett, és tizenhat évig uralkodott Jeruzsálemben. Anyjának a neve Jerúsá volt, Cádók leánya. 2 Azt tette, amit helyesnek lát az Úr, egészen úgy, ahogyan apja, Uzzijjá, csakhogy ő nem ment be az Úr templomába. A nép azonban továbbra is romlott volt. 2Krón 26,4.16 3 Ő építtette meg az Úr háza felső kapuját, és sokat építtetett a Várhegy kőfalán is. 4 Júda hegyvidékén városokat emelt, az erdőkben pedig várakat és őrtornyokat építtetett. 2Krón 26,10 5 Harcolt az ammóniak királya ellen, és le is győzte. Az ammóniak abban az esztendőben száz talentum ezüstöt, tízezer kór búzát és tízezer kór árpát fizettek neki. Ugyanannyit küldtek neki az ammóniak a második és a harmadik évben is. 6 Nagy hatalomra tett szert Jótám, mert állhatatosan Istenének, az Úrnak az útján járt. 7 Jótám egyéb dolgai, háborúi és életútja meg vannak írva az Izráel és Júda királyairól szóló könyvben. 8 Huszonöt éves volt, amikor uralkodni kezdett, és tizenhat évig uralkodott Jeruzsálemben. 9 Azután Jótám pihenni tért őseihez, és eltemették Dávid városában. Utána a fia, Áház lett a király.


Amit nagypapája hitetlenül elvesztegetett, az Jótám idejében csodálatosan beteljesedik. Amacjá nem hitte el, hogy Isten vissza tudja adni a száz talentum ezüstöt, amit a háborúra költött. Jótám egyszerűen Istenre bízza magát, és több éven keresztül megkapja ezt a pénzt a legyőzött ammóniaktól. A titok nyitja, hogy nem tért le az útról. Kitartóan ragaszkodott Istenhez, és kételkedés nélkül elhitte Neki, amit mondott. Kész volt vakon követni Urát. Az engedelmességnek pedig kizárólag egy eredménye van: a győzelem. Ammón erős hadsereg volt, de Istennel szemben esélyük sem volt. Jótám fiatalemberként gyengének érezhette magát, de Istennel szövetségben övé lett a legnagyobb esély. Istennek nincsenek unokái. Jézus Krisztus által Isten gyermekévé válhatsz. Ez a rang pedig olyan kiváltságokat és lehetőségeket jelent, amelyek felülírják a múltadat és biztosítják a jövődet. Nagy Tamás



Hallgasd meg Danny Gokey - Haven’t Seen It Yet című dalát a háttérinfóknál!

Krónikák második könyve
A bibliai kánon összeállításakor a Krónikák – akkor még egynek számító – könyve került be utoljára a válogatásba. De milyen jó, hogy benne van és olvashatjuk! Különben honnan tudnánk meg olyan apró részleteket, hogy miként ment végbe a templom építése, felszentelése, vagy éppen milyen imádság hangzott el akkor?
Dávid úgy gondolta, nem helyes, hogy ő palotában lakik, miközben Istennek csak egy sátra van, ezért szeretett volna templomot építeni, amit azonban az Úr nem fogadott el tőle. Viszont megígérte, hogy a fia, Salamon megépítheti majd azt a templomot. Dávid nem sértődött meg ezen, hanem elkezdett mindent megtervezni és összegyűjteni az anyagokat, hogy ha majd építeni lehet, ne legyen már másra gond. Valóban egyszerűbb volt így az építkezés. Salamon életéről és az építkezésről az első kilenc fejezet szól.
A továbbiakban a kettészakadt országról, vagy inkább csak a júdai részéről, majd a babiloni fogságról olvashatunk. Ezek nem túl szívderítőek, de mégiscsak jó hírrel zárul a könyv, mert Círus, babiloni király engedélyt ad a hazatérésre és a templom újjáépítésre.