A Krónikák második könyve 29,1-19
2024. augusztus 6.
A Király beszéde


Szenteljétek meg magatokat, és szenteljétek meg őseitek Istenének, az ÚRnak a házát! (2Krónikák 29,5)
Slide1

Kritikus pillanatokban az uralkodónak meg kell szólalnia. És a király beszéde sorsfordító lehet; erőt ad, reményt támaszt és cselekvésre indít. Hallottad már a Királyod beszédét?


… elhatároztam, hogy szövetséget kötök Izráel Istenével, az ÚRral, és akkor izzó haragja elfordul majd rólunk. Fiaim, ne tétlenkedjetek! Hiszen titeket választott ki az ÚR, hogy az ő szolgálatára álljatok, neki szolgáljatok és áldozzatok. (2Krónikák 29,10-11)


A Krónikák második könyve 29,1-19

1 Ezékiás huszonöt éves korában kezdett uralkodni, és huszonkilenc évig uralkodott Jeruzsálemben. Anyjának a neve Abijjá volt, Zekarjá leánya. 2 Azt tette, amit helyesnek lát az Úr, egészen úgy, ahogyan ősatyja, Dávid tette. 2Krón 17,3 3 Uralkodása első évének első hónapjában kinyittatta az Úr házának ajtajait, és kijavíttatta azokat. 2Krón 28,24 4 Azután visszahozatta a papokat és a lévitákat, és összegyűjtötte őket a Keleti téren. 5 És ezt mondta nekik: Hallgassatok rám, léviták! Szenteljétek meg magatokat, és szenteljétek meg őseitek Istenének, az Úrnak a házát! Hordjatok ki minden undorító bálványt a szentélyből! 2Kir 16,10-14 6 Mert hűtlenné váltak őseink: azt tették, amit rossznak lát Istenünk, az Úr, és elhagyták őt. Elfordították arcukat az Úr hajlékától, hátat fordítottak neki. 7 Még a csarnok ajtóit is bezárták, eloltották a mécseseket, nem hoztak illatáldozatot, és nem mutattak be égőáldozatot a szentélyben Izráel Istenének. 8 Ezért haragudott meg az Úr Júdára és Jeruzsálemre. Ezért tette őket iszonyatossá, borzasztóvá és gúny tárgyává, amint magatok is látjátok. 2Krón 28,5-8.17-18 9 Ezért hullottak el őseink fegyver által, ezért vannak fogságban fiaink, leányaink és feleségeink. 10 Azért elhatároztam, hogy szövetséget kötök Izráel Istenével, az Úrral, és akkor izzó haragja elfordul majd rólunk. 11 Fiaim, ne tétlenkedjetek! Hiszen titeket választott ki az Úr, hogy az ő szolgálatára álljatok, neki szolgáljatok és áldozzatok. 4Móz 3,6-12 12 Akkor fogták magukat a léviták: a kehátiak közül Mahat, Amászaj fia és Jóél, Azarjá fia, a meráriak közül Kís, Abdí fia és Azarjá, Jehallelél fia, a gérsóniak közül Jóáh, Zimmá fia és Eden, Jóáh fia, 13 Elícáfán fiai közül Simrí és Jeíél, Ászáf fiai közül Zekarjá és Mattanjá, 1Krón 25,1 14 Hémán fiai közül Jehíél és Simí, Jedútún fiai közül Semajá és Uzzíél, 15 és összegyűjtötték testvéreiket; megszentelték magukat, és bementek az Úr házába a király parancsára az Úr szava szerint, hogy megtisztítsák. 16 Bementek a papok az Úr házának legbelső részébe, hogy megtisztítsák. Kihordtak az Úr házának az udvarába minden tisztátalan dolgot, amit az Úr templomában találtak, a léviták pedig átvették, és kihordták azokat a szabadba, a Kidrón-völgybe. 17 Az első hónap első napján kezdték el a szentelést, és a hónap nyolcadik napján jutottak el az Úr csarnokáig. Nyolc napon át végezték az Úr házának a megszentelését, és az első hónap tizenhatodik napján fejezték be azt. 18 Akkor odamentek Ezékiás királyhoz, és ezt mondták: Mindenestül megtisztítottuk az Úr házát, az égőáldozati oltárt és egész fölszerelését, a sorba rakott kenyerek asztalát és egész fölszerelését, 19 és minden egyéb fölszerelést is helyreállítottunk és megszenteltünk, amelyet Áház király hűtlenül félredobott uralkodása alatt. Ezek újra az Úr oltára előtt vannak. 2Krón 28,24


Áház király uralkodása, Istenhez való hűtlensége tönkretette az országot. Amikor fia, Ezékiás trónra lépett, azonnal tudta, mit kell tennie. Tudta, hogy Istennel kell rendezni a kapcsolatot, a megszegett szövetséget újra életre kelteni. És ehhez mindenkire szükség volt. Kiállt hát a király, és beszédet mondott. Mint VI. György király a II. világháború idején Angliában, vagy mint a Gyűrűk Urában Aragorn a Fekete kapunál. Sorsdöntő, erőt adó beszédek voltak ezek. Ezékiás kiáll, és azt mondja, hogy a legelső és legfontosabb lépés, hogy a papok és léviták szenteljék meg magukat. Aztán szenteljék meg újra az Isten templomát. Szenteljétek meg magatokat; tartsatok bűnbánatot, valljátok meg bűneitek Istennek, álljatok bele elhívásotokba, az Úrnak szolgáljatok! Aztán állítsátok helyre a kapcsolatot Istennel, mutassatok be újra áldozatokat az Úr házában, hátha elfordul Isten haragja rólunk. És a papok, a léviták meghallották a király beszédét, engedelmeskedtek, és megszentelték magukat, és a templomot is. Készen álltak, hogy újra szövetséget kössenek igazi Királyukkal. És a Király évszázadokkal később eljött erre a földre, hogy új szövetséget kössön az emberrel, velünk. Egy beszéddel kezdte a szolgálatát: „Beteljesedett az idő, és már közel van az Isten országa. Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban.” (Mk 1,15) Hallod, hallgatod Királyod beszédét? Harmathy Ágota



Nézd meg A király beszéde című film egyik részletét a háttérinfóknál!

Krónikák második könyve
A bibliai kánon összeállításakor a Krónikák – akkor még egynek számító – könyve került be utoljára a válogatásba. De milyen jó, hogy benne van és olvashatjuk! Különben honnan tudnánk meg olyan apró részleteket, hogy miként ment végbe a templom építése, felszentelése, vagy éppen milyen imádság hangzott el akkor?
Dávid úgy gondolta, nem helyes, hogy ő palotában lakik, miközben Istennek csak egy sátra van, ezért szeretett volna templomot építeni, amit azonban az Úr nem fogadott el tőle. Viszont megígérte, hogy a fia, Salamon megépítheti majd azt a templomot. Dávid nem sértődött meg ezen, hanem elkezdett mindent megtervezni és összegyűjteni az anyagokat, hogy ha majd építeni lehet, ne legyen már másra gond. Valóban egyszerűbb volt így az építkezés. Salamon életéről és az építkezésről az első kilenc fejezet szól.
A továbbiakban a kettészakadt országról, vagy inkább csak a júdai részéről, majd a babiloni fogságról olvashatunk. Ezek nem túl szívderítőek, de mégiscsak jó hírrel zárul a könyv, mert Círus, babiloni király engedélyt ad a hazatérésre és a templom újjáépítésre.