A Zsoltárok könyve 120
2024. augusztus 25.
Amikor csúfolnak


Régóta lakom már együtt a békesség gyűlölőivel. (Zsoltárok 120,6)
Slide1

Vajon mit fogok írni erről a nyúlfarknyi zsoltárról? Aki életvitelszerűen éli Krisztussal hétköznapjait, a hétköznapi közegében a hétköznapi embereivel és nemcsak vasárnaponként ölti magára krisztusi önmagát, akkor ennek a pár mondatnak a variációi sokszor elhagyhatják a száját.


Régóta lakom már együtt a békesség gyűlölőivel. Én békét akarok, de amint megszólalok, ők mindjárt harcra készek. (Zsoltárok 120,6-7)


A Zsoltárok könyve 120

1 Zarándokének. Nyomorúságomban az Úrhoz kiáltok, és ő meghallgat engem. 2 Uram, ments meg engem a hazug ajkaktól és a csalárd nyelvtől! 3 Mit érdemelsz, mit fogsz majd kapni, te csalárd nyelv? 4 A hős hegyes nyilait rekettye parazsával! 5 Jaj nekem, mert Mesekben kell tartózkodnom, Kédár sátrai közt kell laknom! 6 Régóta lakom már együtt a békesség gyűlölőivel. 7 Én békét akarok, de amint megszólalok, ők mindjárt harcra készek.


Szinte kivétel nélkül átéltük már gyerekkorunktól kezdve, hogy valaki valamiért csúfol. Szembe vagy hátba, oly mindegy, előbb-utóbb mindkettőt megtudjuk. És fáj, borzasztóan rosszul esik. Akár azért, mert nem igaz, akár azért, mert mégiscsak igaz. Vagy félig igaz. Mi a megoldás? Sírunk? Bezárkózunk? Visszavágunk? Beszólunk? Őrizzük a sebeinket? Ezt mind, és még azt is, ami most nem jut eszembe. Most képzeld el, hogy Jézus idejött az emberek közé. Mint amikor te bemégy a suliba az osztálytársaid közé, vagy felnőttként bemégy a munkahelyedre… Jézus mit kapott az emberektől? Szidalmazták, hazudtak Róla, csúfolták… Ő mit tett? Visszavágott? Lekuporodott sírni? Elzárkózott? Nem. Rendíthetetlen maradt, beszélt, gyógyított. És voltak, akik meghallgatták. Vele maradtak. Pedig azt is láthatjuk, hogy rosszul eshetett Neki, hogy szidják, igazságtalanok Vele. Hogyan kezelte? Olykor elvonult és imádkozott. - Téged is ugyanígy meghallgat az Úr, hiszen Ő is végigjárta mindezt. Nem a csúfolódó osztálytársak, szomszédok, munkatársak a mumusok, hiszen valaha mi mind ugyanígy távol voltunk Jézustól. Ebben a világban együtt kell laknunk a békesség gyűlölőivel, de a mi Urunk a Békesség Fejedelme, akinek követhetjük a példáját, hogy megnyerjünk neki szomszédot, osztálytársat, munkatársat. Az viszont nem biztos, hogy ahol beszélünk a hitünkről, rögvest a nyakunkba borulnak. Lehet, hogy ezt valaki más fogja átélni azzal a személlyel, aki téged most csak kigúnyol. Én sokszor átéltem, hogy bár békességet szeretnék, képtelenség elérni, mert csak a vita, a vita, a vita… Sokszor be is húznak a csőbe, és a vita parttalanná válik. De az évek, amiket Jézussal járva, Bibliát olvasva eltöltöttem, nagyon sokat változtattak-változtatnak a hozzáállásomon. Csak azt tudom ajánlani, hogy mivel együtt kell laknunk a körülöttünk élőkkel, és Jézus értük is meghalt és feltámadt: olvassuk a Bibliát, amiben elmond mindent, amire szükségünk van. És kérjük az Ő Lelkét, hogy mutassa meg: miként érthetjük meg, és élhetünk úgy itt és most, hogy példát mutathassunk a családunk, a szomszédaink, az osztálytársaink, a munkatársaink között! Ha ők bántanak, az Úrhoz bármikor kiálthatok, mert Ő meghallgat. Nem kell keserűségben maradnom. Doroszlainé Jóka Renáta



Hallgasd meg Szvorák Katalin: Siralmas ez világ című dalát a háttérinfóknál!

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.
Ne lepődj meg, ha ugyanazzal az igehellyel jelölve időnként más verset találsz a különböző fordításokban. Meglesz az is, amit keresel, csak lehet, hogy egy fejezettel előbb vagy később. Ugyanis több fordítás a Septuagintát veszi alapul, amely másképpen osztja föl a zsoltárokat.
Nagyon érdekes, hogy ebben a könyvben van a Biblia legrövidebb és a leghosszabb fejezete is. Megtalálod melyek ezek?