A Zsoltárok könyve 128
2024. február 4.
A boldogság kulcsa


Boldog mindenki, aki az Urat féli, és az ő útjain jár. (Zsoltárok 128,1)
Slide1

Mi a boldogság kulcsa? Isten félelme, és a Neki való engedelmesség. De miért olyan nagy kihívás ez? Mert gyakran máshogy képzeljük el a boldogságot, mint Ő, és másban keressük, mint Benne.


Az istenfélők házán áldás van Zarándokének. Boldog mindenki, aki az Urat féli, és az ő útjain jár. Kezed munkája után élsz, boldog vagy, és jól megy sorod. Feleséged olyan házad belsejében, mint a termő szőlőtő; gyermekeid olyanok asztalod körül, mint az olajfacsemeték. Ilyen áldásban részesül az az ember, aki féli az Urat. Áldjon meg téged a Sionról az Úr, hogy láthasd Jeruzsálem jólétét egész életeden át, és megláthasd unokáidat is! Békesség legyen Izráelben! (Zsoltárok 128,1-6)


A Zsoltárok könyve 128

1 Zarándokének. Boldog mindenki, aki az Urat féli, és az ő útjain jár. 2 Kezed munkája után élsz, boldog vagy, és jól megy sorod. 3 Feleséged olyan házad belsejében, mint a termő szőlőtő; gyermekeid olyanok asztalod körül, mint az olajfacsemeték. 4 Ilyen áldásban részesül az az ember, aki féli az Urat. 5 Áldjon meg téged a Sionról az Úr, hogy láthasd Jeruzsálem jólétét egész életeden át, 6 és megláthasd unokáidat is! Békesség legyen Izráelben!


Mit jelent boldognak lenni? Csak egy érzés? Egy állapot? Tulajdontárgyak vagy kapcsolatok? Egyfajta napi ”fix”, amit el lehet érni valamivel? Esetleg tervek kitűzése és a megvalósításuk a kulcs kemény munkával? Látni a gyümölcsét az erőfeszítéseinknek? Mindenek együtt valahol, és valahol egyik sem. A kulcs a békesség Istennel, aminek nagy ára volt: Isten Fiának az élete: lelke, vize, vére - ahogy a tegnapi igeszakasz fogalmaz. A mai ezt mintegy kiegészíti egy másik fontos feltétellel: Isten félelme, és a Neki való engedelmesség. De miért olyan nagy kihívás ez? Mert gyakran máshogy képzeljük el a boldogságot, mint Ő, és másban keressük, mint Benne. Ez a zsoltár csodás dolgokat ígér. Jólétet, társat, gyerekeket, unokákat. De lehet akár mindezek nélkül is boldog az ember Istennel? Csak Istennel? Vagy csak ezekből érezzük azt, hogy igazán szeret és törődik velünk? Ma gondolkozz el azon, miben keresed te a boldogságot, és hogyan szeretné Isten elérni azt, hogy elsősorban a Vele való kapcsolatban találd meg ezt! Daxner TamásHallgasd meg az EMaBISz Worship Van egy Út című dalát a háttérinfóknál.

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.
Ne lepődj meg, ha ugyanazzal az igehellyel jelölve időnként más verset találsz a különböző fordításokban. Meglesz az is, amit keresel, csak lehet, hogy egy fejezettel előbb vagy később. Ugyanis több fordítás a Septuagintát veszi alapul, amely másképpen osztja föl a zsoltárokat.
Nagyon érdekes, hogy ebben a könyvben van a Biblia legrövidebb és a leghosszabb fejezete is. Megtalálod melyek ezek?