Márk evangéliuma 15,1-15
2024. március 27.
A Némát a hangosakra cserélte


Pilátus megkérdezte tőlük: De mi rosszat tett? Azok pedig még hangosabban kiáltották: Feszítsd meg! (Márk 15,14)
Slide1

Ha nem maradsz csendben, ha nem üresíted meg magad és nem keresed, hogy mit akar veled Jézus tenni, akkor sosem fogod megérteni az akaratát. Pilátus sem érthette meg, hogy éppen azért készül szenvedni Jézus, hogy őt is, téged is megválthasson.


Ünnepenként pedig szabadon szokott bocsátani nekik egy foglyot, akit kértek. Volt akkor egy Barabbás nevű fogoly a lázadók között, akik a lázadás idején gyilkosságot követtek el. A sokaság tehát felmenve Pilátus elé kérte, hogy tegyen eleget a szokásnak. Pilátus pedig megkérdezte tőlük: Akarjátok, hogy elbocsássam nektek a zsidók királyát? /Márk 15,6–9)


Márk evangéliuma 15,1-15

1 Korán reggel azonnal határozatot hoztak a főpapok a vénekkel és az írástudókkal együtt, vagyis az egész nagytanács. Azután Jézust megkötözve elvitték, és átadták Pilátusnak. 2 Pilátus pedig megkérdezte tőle: Te vagy a zsidók királya? Ő így válaszolt neki: Te mondod. 3 A főpapok hevesen vádolták őt. 4 Pilátus ismét megkérdezte tőle: Nem felelsz semmit? Nézd, mennyire vádolnak! 5 Jézus pedig többé semmit sem válaszolt, ezért Pilátus elcsodálkozott. Ézs 53,7 6 Ünnepenként pedig szabadon szokott bocsátani nekik egy foglyot, akit kértek. 7 Volt akkor egy Barabbás nevű fogoly a lázadók között, akik a lázadás idején gyilkosságot követtek el. 8 A sokaság tehát felmenve Pilátus elé kérte, hogy tegyen eleget a szokásnak. 9 Pilátus pedig megkérdezte tőlük: Akarjátok, hogy elbocsássam nektek a zsidók királyát? – 10 mert tudta, hogy irigységből szolgáltatták ki Jézust a főpapok. 11 A főpapok azonban felbujtották a sokaságot, hogy inkább Barabbás elbocsátását követeljék. 12 Pilátus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: Mit tegyek akkor azzal, akit a zsidók királyának mondotok? 13 Azok ismét felkiáltottak: Feszítsd meg! 14 Pilátus megkérdezte tőlük: De mi rosszat tett? Azok pedig még hangosabban kiáltották: Feszítsd meg! 15 Pilátus pedig, minthogy a sokaság kedvére akart tenni, szabadon bocsátotta nekik Barabbást, Jézust pedig megostoroztatta, és átadta, hogy megfeszítsék.


Pilátus ezzel a döntéssel nagyon sok ember szemében kapott „piros pontot”. Jó pontot szerzett a vallási vezetőknél, több száz embernél, a Lukács 23,12-ben pedig azt is olvassuk, hogy Jézus megölése arra is alkalom volt, hogy egy másik befolyásos politikussal, Heródessel is barátságot kössön. Mindenki szinte ordította a fülébe, hogy ezt az ember meg kell ölni - egy valaki volt csak csendben, Jézus. Körülöttünk is mindenki folyton bizonygatja az igazát, mutatja a legjobb arcát - youtuberek, sportolók, sztárok, stb. Rengetegen próbálnak mindenféle önmegváltó utakat mutatni, mitől lesz jobb az életed, hogy gazdagodhatsz meg, mire van szükséged, miért jobbak ők, mint mindenki más. De Jézus nem tesz ilyet. Nem ordibál, nem hangoskodik, sosem erőszakolja magát senkire. Teljesen csendben vár, kivárja, hogy Pilátus halálra ítélje. Mert akinek nem elég az, amit Jézus megmutat magából, arra Ő nem fogja rátukmálni magát. Ha nem maradsz csendben, ha nem üresíted meg magad és nem keresed, hogy mit akar veled Jézus tenni, akkor sosem fogod megérteni az akaratát. Pilátus sem érthette meg, hogy éppen azért készül szenvedni Jézus, hogy őt is, téged is megválthasson. Egy régi legenda szerint Pilátus Jézus megöletése után megértette, hogy mit tett, megtérhetett. Ezt ajánlja Jézus ma is mindenkinek, aki nem az emberi piros pontokat keresi, hanem Annak az akaratát, aki érte szenvedett. Szenteld ezt a napot arra, hogy kicsit jobban csendben legyél és keresd Isten akaratát az életedben! Riczinger PéterHallgasd meg a FIKE Band előadásában Túrmezei Erzsébet: Most nem teszek semmit sem című megzenésített versét a háttérinfóknál.

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.