Márk evangéliuma 1,9-13
2024. január 3.
A Szentháromság titkai


Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm. (Márk 1,11)
Slide1

Jézus megkeresztelkedése isten lényének csodájáról tanít, arra hív, hogy elmélyedjünk lényének nagyságában.


És amikor jött ki a vízből, látta, hogy megnyílik a menny, és leszáll rá a Lélek, mint egy galamb; a mennyből pedig hang hallatszott: Te vagy az én szeretett fiam, benned gyönyörködöm. (Márk 1,10-11)


Márk evangéliuma 1,9-13

9 Történt pedig azokban a napokban, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkeresztelte őt János a Jordánban. 10 És amikor jött ki a vízből, látta, hogy megnyílik a menny, és leszáll rá a Lélek, mint egy galamb; 11 a mennyből pedig hang hallatszott: Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm. Zsolt 2,7; Ézs 42,1; Mt 12,18 12 A Lélek pedig azonnal kivitte őt a pusztába. 13 Negyven napig volt a pusztában, miközben kísértette a Sátán. Vadállatok között élt, és angyalok szolgáltak neki.


Nemrég a Szentháromságról kellett tanítanom fiatalokat. Készülés közben rábukkantam egy rövid videóra: az előadó egy 3 ágú kézi pörgettyűt (spinnert) tartott a kezében. Azt mondta: jelképezze a három csúcs az Atyát, a Fiút és a Szentlelket. És ekkor megpörgette. Az Újszövetség ugyanis úgy beszél nekünk a Szentháromság személyeiről, mint mozgásban levő, egymással szeretet egységben levő egy élő Úrról. A Szentháromság titok. Nem véletlen, hogy az Ige nem definíciókat ír róla, nem dogmákat közöl, hanem bemutatja az Atya szeretetét Jézus felé, a Fiú engedelmességét, a Lélek munkáját. Gondold végig! • Egyrészt csodálatos mennyei harmóniát láthatsz, ha figyelmesen olvasod a Bibliát. Így közelebb kerülsz Istenhez, mélyebben megismerheted, milyen is Ő. • A Szentháromság személyei egymáshoz viszonyulásukban sok mindenre megtanítanak. Például arra, hogy ki vagy te Krisztusért az Atyának, mit jelent önmagunk átadása, milyen erő tölti be azt, aki kapja a Szentlelket. A Szentháromság minden személyét ismerd meg, engedd közel magadhoz, és belső viszonyukból építsd fel Istenképed! Tar ZoltánMárk evangéliuma

Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.