Márk evangéliuma 13,14-23
2024. március 18.
A választottakért


…a választottakért … megrövidítette azokat a napokat. (Márk 13,20)
Slide1

Isten népét nem kell, hogy felkészületlenül érje a pusztító, hiszen Jézus előre figyelmeztette őket. Másrészt rájuk való tekintettel rövidebb lesz a rettenet időszaka.


…ha az Úr nem rövidítette volna meg azokat a napokat, nem menekülne meg egyetlen halandó sem; a választottakért azonban, akiket magának kiválasztott, megrövidítette azokat a napokat. (Márk 13,20)


Márk evangéliuma 13,14-23

14 Amikor pedig meglátjátok, hogy a „pusztító utálatosság” ott áll, ahol nem volna szabad – aki olvassa, értse meg! –, akkor azok, akik Júdeában lesznek, meneküljenek a hegyekbe, Dán 9,27; 11,31; 12,11 15 aki a ház tetején lesz, ne szálljon le, és ne menjen be, hogy kihozzon valamit a házából, 16 és aki a mezőn lesz, ne térjen vissza, hogy elhozza felsőruháját! 17 Jaj a terhes és a szoptatós anyáknak azokban a napokban! 18 Imádkozzatok, hogy ne télen legyen ez, 19 mert azokban a napokban olyan nyomorúság lesz, amilyen az Isten által teremtett világ kezdete óta egészen mostanáig nem volt, és nem is lesz soha. Dán 12,1; Jóel 2,2 20 És ha az Úr nem rövidítette volna meg azokat a napokat, nem menekülne meg egyetlen halandó sem; a választottakért azonban, akiket magának kiválasztott, megrövidítette azokat a napokat. 21 Ha valaki akkor ezt mondja nektek: Íme, itt a Krisztus! – vagy: Íme, ott van – ne higgyétek! 22 Mert hamis krisztusok és hamis próféták támadnak majd, jeleket és csodákat tesznek, hogy így megtévesszék, ha lehet, a választottakat. 5Móz 13,2-6 23 Ti azonban vigyázzatok: előre megmondtam nektek mindent!


Az utolsó időkben, amikről Jézus beszélt, ugyanaz fog történni mindenkivel. Ugyanazt a „pusztító utálatosságot” látják, ugyanúgy benne lesz mindenki az élete sűrűjében. És mégis van két nagy különbség. Az egyik az, hogy Isten népét nem kell, hogy felkészületlenül érje a pusztító, hiszen Jézus előre figyelmeztette őket. Másrészt rájuk való tekintettel rövidebb lesz a rettenet időszaka. Nem tudjuk, hogy ez az időszak mikor érkezik el, és hogy bennünket mennyire fog érinteni. Azt viszont tapasztaljuk nap mint nap, hogy ma sem sok különbség látszik a hívők és a nem hívők élete között. Bajok, nehézségek mindenki életében vannak, örömök és sikerek ugyanúgy. Az igazi különbség abban látszik meg, hogy ha Jézus tanítványa vagy, akkor téged a Mestered felkészít a nehéz időszakokra. A maga idejében fogod tudni, hogy mit tegyél és mit ne. Ugyanakkor rád való tekintettel is módosulnak körülmények. Kíváncsi vagy, milyen módon tud miattad megváltozni egy-egy körülmény? Imádkozz ma azokért, akikről tudod, hogy nehéz az életük! Figyeld meg, Isten hogyan válaszol! Olasz TímeaMárk evangéliuma

Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.