A Zsoltárok könyve 136
2024. április 14.
A végső miért


Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete! (Zsoltárok 136,1)
Slide1

Viccesen szokták mondogatni, hogy hittanórákon, ifiken az „Isten”, „Jézus”, „szeretet” jó válasz lehet mindenre. Utóbbi a 136. zsoltárban is feltűnik, minden egyes versben, csaknem 26-szor. Miért?


Adjatok hálát az istenek Istenének, mert örökké tart szeretete! Adjatok hálát az urak Urának, mert örökké tart szeretete! Nagy csodákat művel egymaga, mert örökké tart szeretete. (Zsoltárok 136,2–4)


A Zsoltárok könyve 136

1 Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete! 2 Adjatok hálát az istenek Istenének, mert örökké tart szeretete! 5Móz 10,17 3 Adjatok hálát az urak Urának, mert örökké tart szeretete! 4 Nagy csodákat művel egymaga, mert örökké tart szeretete. 5 Bölcsen alkotta meg az eget, mert örökké tart szeretete. 1Móz 1,6-10.16 6 A földet a víz fölé terítette, mert örökké tart szeretete. 7 Megalkotta a nagy égitesteket, mert örökké tart szeretete, 8 a napot, hogy uralkodjék nappal, mert örökké tart szeretete, 9 a holdat és a csillagokat, hogy uralkodjanak éjjel, mert örökké tart szeretete. 10 Lesújtott Egyiptom elsőszülötteire, mert örökké tart szeretete. 2Móz 12,29 11 Kihozta onnan Izráelt, mert örökké tart szeretete, 2Móz 12,41 12 erős kézzel és kinyújtott karral, mert örökké tart szeretete. 13 Kettéhasította a Vörös-tengert, mert örökké tart szeretete, 2Móz 14,21-31 14 átvezette rajta Izráelt, mert örökké tart szeretete. 15 De a fáraót és seregét a Vörös-tengerbe szorította, mert örökké tart szeretete. 16 Vezette népét a pusztában, mert örökké tart szeretete. 5Móz 8,2 17 Nagy királyokat vert meg, mert örökké tart szeretete, 4Móz 21,21-35 18 dicső királyokat ölt meg, mert örökké tart szeretete: 19 Szíhón emóri királyt, mert örökké tart szeretete, 20 és Ógot, Básán királyát, mert örökké tart szeretete. 21 Odaadta országukat örökségül, mert örökké tart szeretete, 22 örökségül szolgájának, Izráelnek, mert örökké tart szeretete. 23 Gondolt ránk megaláztatásunkban, mert örökké tart szeretete. 24 Megszabadított ellenségeinktől, mert örökké tart szeretete. 25 Ő ad eledelt minden élőlénynek, mert örökké tart szeretete. 26 Adjatok hálát a menny Istenének, mert örökké tart szeretete!


Egyik kedvenc filmem a Váratlan szépség, aminek az egyik fontos párbeszédében a Szeretet szájából elhangoznak a következő szavak: „Mindenben ott vagyok. Én vagyok a sötétség és a fény, a napsütés és a vihar. […] Én vagyok a lényeg mindenben, én vagyok a végső miért. Ne akarj nélkülem élni!” Bár nem kifejezetten egy keresztyén filmről beszélünk, úgy gondolom, ezek a sorok a 136. zsoltár kiegészítéseként is remekül megállnák a helyüket. Isten a szeretet. Egyszóval, minden, amit tesz, azt a célt szolgálja, hogy megmutassa, emberivé tegye számodra ezt az ésszel fel nem fogható szeretetet, ahogyan ezt a zsoltárban is olvastuk. És most gondolj a saját életedre. Vajon hányszor tetted már fel magadnak a nagy „miért” kérdéseket? Miért vagyok ezen a világon? Miért éppen ebbe a családba születtem? Miért éppen ebbe az iskolába kerültem? Vagy nehezebb kérdések: Miért történnek velem rossz dolgok? Miért engedi ezt Isten? stb. Az az igazság – bármennyire is nehéz olykor ezt elfogadni –, hogy azért, mert Isten szeret. Ő a végső miért. Nem azért szeret, mert megérdemled, hanem mert Ő a szeretet. Azt teszi, ami a javadra válik, még ha ez néha fájdalommal jár. Lehet, olykor már elcsépeltnek hangzik, de ha ebbe az igébe kapaszkodsz, és stabilan ráállsz, az hatalmas erőt és megnyugvást ad életed kérdései, döntései közepette. Szeretném, ha a mai napon írnál egy önéletrajzot! De nem egy szokványosat. Kérlek, minden egyes mondat után írd le, hogy „mert Isten szeret”! Ha elkészültél vele, olvasd el, és köszönd meg Neki! A Newsboys zenekart lehet, nem szükséges sokaknak bemutatnom, hiszen már a ’80-as évektől kezdve járják a világot, és énekelnek sokezrek előtt Istenről egyedi pop-rock stílusban. Egyik népszerű, vidám, lendületes számuk a Your Love Never Fails, ami Isten hűséges szeretetéről szól. Kovács RebekaAjánlom meghallgatásra a háttérinfóknál, de vigyázat, dallamtapadást okozhat!

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.
Ne lepődj meg, ha ugyanazzal az igehellyel jelölve időnként más verset találsz a különböző fordításokban. Meglesz az is, amit keresel, csak lehet, hogy egy fejezettel előbb vagy később. Ugyanis több fordítás a Septuagintát veszi alapul, amely másképpen osztja föl a zsoltárokat.
Nagyon érdekes, hogy ebben a könyvben van a Biblia legrövidebb és a leghosszabb fejezete is. Megtalálod melyek ezek?