A Zsoltárok könyve 131
2024. május 12.
Alázatos ember éneke


Mint a gyermek, olyan most a lelkem. (Zsoltárok 131,2)
Slide1

Vasárnap van, ma sokan igyekeznek eljutni Isten házába, időt tölteni az Úr lábainál, testvéri közösségben lenni a gyülekezetükben. Vajon eszébe jut-e bárkinek ezt az imát elmondani, mielőtt Isten házába teszi a lábát?


Uram, nem fuvalkodik fel a szívem, nem kevély a tekintetem. Nem törekszem arra, ami túl nagy és elérhetetlen nekem. Inkább csitítottam, csendesítettem lelkemet, mint anya a gyermekét. Mint a gyermek, olyan most a lelkem. Bízzál, Izráel, az Úrban most és mindörökké! (Zsoltárok 131,1–3)


A Zsoltárok könyve 131

1 Zarándokének. Dávidé. Uram, nem fuvalkodik fel a szívem, nem kevély a tekintetem. Nem törekszem arra, ami túl nagy és elérhetetlen nekem. 2 Inkább csitítottam, csendesítettem lelkemet, mint anya a gyermekét. Mint a gyermek, olyan most a lelkem. 3 Bízzál, Izráel, az Úrban most és mindörökké!


Ha megnézed a Bibliádban ezt a zsoltárt, azt találod, hogy ez Dávid zarándokéneke. Akkor énekelte ezt a király, amikor a templomba készült menni. Vasárnap van, ma sokan igyekeznek eljutni Isten házába, időt tölteni az Úr lábainál, testvéri közösségben lenni a gyülekezetükben. Vajon eszébe jut-e bárkinek ezt az imát elmondani, mielőtt Isten házába teszi a lábát? Dávidnak abban segített ez az ima, hogy helyre tegye a szívét. Hogy emlékeztesse magát, hova készül. Nem egy vendégfogadóba tart, ahol Isten majd kiszolgálja minden igényét. Nem beszámolni készül a sikereiről, az előrehaladásáról, vagy benyújtani egy listát arról, hogy mire vágyik. Nem merész terveken agyal, nem olyan dolgokat keres, amik felülmúlják az ő erejét. Dávid Isten csendjére vágyik. Békességre, vigasztalásra, biztonságérzetre – olyan dolgokra, amiket a gyermek kap meg, amikor beleül az anyja ölébe, és hagyja, hogy ringassák, simogassák, megetessék, tanítsák, meséljenek neki. Hogy érezhesse: anya itt van, minden rendben van. Lehet, hogy nem tudsz mit kezdeni a gyülekezetben töltött időddel. Nem érted, miről szól a tanítás, nem kedveled az imádságot, nem tetszenek az énekek. Ha így van, akkor ne ezek miatt menj! Menj azért, hogy helyére kerüljön a szíved, és nyugalmat találj Isten közelségében! Olasz TímeaHallgasd meg a Szavak nélkül című dalt az Agapé Worship-től a háttérinfóknál!

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.
Ne lepődj meg, ha ugyanazzal az igehellyel jelölve időnként más verset találsz a különböző fordításokban. Meglesz az is, amit keresel, csak lehet, hogy egy fejezettel előbb vagy később. Ugyanis több fordítás a Septuagintát veszi alapul, amely másképpen osztja föl a zsoltárokat.
Nagyon érdekes, hogy ebben a könyvben van a Biblia legrövidebb és a leghosszabb fejezete is. Megtalálod melyek ezek?