Márk evangéliuma 13,24-37
2024. március 19.
Amikor a tartóoszlopok megrendülnek


Tanuljatok a fügefa példájából: amikor már zsendül az ága, és levelet hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. (Márk 13,28)
Slide1

Amikor elsötétedik a világ körülötted, az időnként olyan, mint a nagy finálé a színházban: lekapcsolják a reflektorokat, hogy annál nagyobbat szóljon a főhős színre lépése.


Azokban a napokban pedig, ama nyomorúság után, a nap elsötétedik, és a hold nem fénylik, és a csillagok lehullanak az égről, és az egek tartóoszlopai megrendülnek. És akkor meglátják az Emberfiát eljönni a felhőkön, nagy hatalommal és dicsőséggel. (Márk 13,24–26)


Márk evangéliuma 13,24-37

24 Azokban a napokban pedig, ama nyomorúság után, a nap elsötétedik, és a hold nem fénylik, Ézs 13,10; Ez 32,7; Jóel 2,10; Jel 6,12 25 és a csillagok lehullanak az égről, és az egek tartóoszlopai megrendülnek. Ézs 34,4-5 26 És akkor meglátják az Emberfiát eljönni a felhőkön, nagy hatalommal és dicsőséggel. Dán 7,13; 1Thessz 4,15-16; Jel 1,7 27 És akkor elküldi az angyalokat, és összegyűjti választottait a négy égtáj felől, a föld szélétől az ég határáig. Zak 2,10 28 Tanuljatok a fügefa példájából: amikor már zsendül az ága, és levelet hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. 29 Így ti is, amikor meglátjátok, hogy ezek történnek, tudjátok meg, hogy közel van ő, az ajtó előtt! 30 Bizony mondom nektek, hogy nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. 31 Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el. Ézs 51,6 32 Azt a napot viszont vagy azt az órát senki nem tudja, sem az angyalok az égben, sem a Fiú, hanem csak az Atya. 33 Vigyázzatok, virrasszatok! Mert nem tudjátok, mikor jön el az az idő. 34 Amint az útra kelő ember is, amikor elhagyja házát, megbízza szolgáit, mindegyiket a maga feladatával, az ajtóőrnek is megparancsolja, hogy vigyázzon. 35 Vigyázzatok tehát, mert nem tudjátok, mikor tér vissza a ház ura; este vagy éjfélkor, kakasszóra vagy reggel; 36 ha váratlanul megérkezik, nehogy alva találjon titeket! 37 Amit pedig nektek mondok, azt mindenkinek mondom: Vigyázzatok!


Amikor az ember gyakran tapasztal valamit, rájön, hogy egyes dolgok előre láthatóak. Ha például többször mész végig ugyanazon az útvonalon, egy idő után meg tudod mondani, melyik autósort érdemes figyelni, mikor fog zöldre váltani a lámpa. Jézus arra tanította a tanítványait, hogy ha szeretnék tudni, mikor érkezik el „az idő”, akkor figyeljék a történéseket. Ha kezdenek összesűrűsödni az események, abból sejthetik, hogy valami különleges dolog készül. Talán számodra is ismerős ez a világvége érzés. Tudod: amikor kábé a csillagos ég is a nyakadba készül zuhanni, pedig te aztán nem tettél semmi butaságot. Nem minden káosz írható emberi mulasztások számlájára. Valamikor Jézus azt szeretné, hogy tudd: amikor elsötétedik a világ körülötted, az időnként olyan, mint a nagy finálé a színházban: lekapcsolják a reflektorokat, hogy annál nagyobbat szóljon a főhős színre lépése. Jézus úton van feléd, időben és térben egyaránt. Nem tudod, mikor érkezik meg és milyen formában, de hogy oda fog érni, az tuti. Mindössze annyit kér, hogy a sötét napokon is tarts ki, ne zuhanj össze. És hogy tanuld meg kimondani: „Uram, Jézusom, tudom, hogy számíthatok Rád: gyere hát, én itt várlak!” Olasz TímeaHallgasd meg a Sófár: Titkok Istene című dalát a háttérinfóknál.

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.