János első levele 2,7-11
2024. január 22.
„Bűn-indikátor”


Aki azt mondja, hogy a világosságban van, de gyűlöli a testvérét, az még mindig a sötétségben van. (1János 2,9)
Mondhatunk szépeket, de az érzelmeink, és a kapcsolódó viselkedésünk elárulnak minket. Miről árulkodnak?
Slide1


Aki azt mondja, hogy a világosságban van, de gyűlöli a testvérét, az még mindig a sötétségben van. Aki szereti a testvérét, az a világosságban marad, és nincs benne semmi megbotránkoztató; (1János 2,9-10)


János első levele 2,7-11

7 Szeretteim, nem új parancsolatot írok nektek, hanem régi parancsolatot, amely kezdettől fogva megvan nálatok: ez a régi parancsolat az az ige, amelyet hallottatok. Jn 13,34 8 Viszont új parancsolatot írok nektek: azt, ami igaz őbenne és tibennetek, hogy múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság. 9 Aki azt mondja, hogy a világosságban van, de gyűlöli a testvérét, az még mindig a sötétségben van. 10 Aki szereti a testvérét, az a világosságban marad, és nincs benne semmi megbotránkoztató; 11 aki pedig gyűlöli a testvérét, az a sötétségben van, és a sötétségben jár, és nem tudja, hova megy, mert a sötétség megvakította a szemét.


Sokan kérdezik tőlem, hogy hogyan kell megtérni, és miből tudhatom meg, hogy igazán megtértem-e? A szívek hiteles vizsgálója az Úr egyedül, én nem mernék senkiről sem biztonsággal nyilatkozni, hogy újjászületett-e. De az lehetséges, sőt szükséges is, hogy megvizsgáljuk – divatos kifejezéssel „monitorozzuk” magunkat. Az én életemben a megtérés egyik szembetűnő jele volt, hogy elmúlt az egyes emberektől való viszolygásom. Másoktól féltem és tartottam – az is elmúlt! Éreztem, hogy sokkal türelmesebb és befogadóbb lettem mások iránt, elmaradt a vizsgálgatás és a kritikus szem. Mondjuk ki: elkezdtem szeretni az embereket, azokat is, akiket eddig nem. A számomra új és ismeretlen személyeket is ezzel a pozitív nyitottsággal, előítélet-mentességgel fogadtam. És még egy „meglepetés” ért mindeközben: Magamat is el tudtam fogadni végre! Nem ostoroztam magam, nem kritizáltam, de nem is mentegettem magamat, pedig hajdan nagymestere voltam a magyarázkodásnak, önmentegetésnek… Nyilván ez egy gyümölcse volt annak, hogy átéltem: az Atya elfogadott, nekem pedig már sem megfelelnem, sem versenyeznem, sem bizonyítanom nem kell Isten és az emberek előtt. Szabad lettem szeretni – mintha minden kivilágosodott volna! Te hogy tekintesz az emberekre? Mennyire félsz tőlük, versenyzel velük? Mennyire jó a társaságodban lenni? Zámbó AndrásJános első levele

Szeretsz a nagyszüleiddel vagy más idős emberekkel beszélgetni? Szívesen hallgatod a régi történeteket? Örömmel veszed a tanácsaikat, intelmeiket és gondolataikat? Az sem zavar, hogy időnként eltérnek a témától, majd újra visszatérnek hozzá?
János első levelét olvasva pontosan ugyanezt fogod érezni. Az idős János apostol „szeretteinek”, „fiacskáinak” akart írni, de úgy, mintha ott lennének vele, és csak beszélgetne velük. Nem szerkesztette meg előre a levelet, nem építette fel, hogy honnan hová szeretne eljutni. Azonban, amit a hitről és a szeretetről tudni kell, azt mind leírta benne. Igyekezett megismertetni az igazságot, hogy a tévtanítók ne tudják becsapni az övéit. Leírta, hogy Isten világosság és Isten szeretet. Aki ezt felismeri, azt ma sem tudják becsapni semmiféle hamis magyarázattal.
Úgy olvasd ezt a levelet, mintha neked írta volna a nagypapád, aki a legfontosabb útravalóval akart ellátni!