Márk 1,29-39
2024. január 6.
Céltudatos Jézus


Félrevonult (…) és ott imádkozott. (Márk 1,35)
Slide1

Az elmúlt időszakban több olyan könyvet olvastam, aminek a címében szerepelt a céltudatos szó. A legtöbbünket vonzanak azok az elvek, emberek, akiken azt látjuk, hogy életüket céltudatosan tudják élni. Miben állt Jézus ereje?


Nagyon korán, amikor még sötét volt, felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott. Simon és a vele levők azonban utánasiettek, és amikor megtalálták, így szóltak hozzá: Mindenki téged keres. (Márk 1,35-37)


Márk 1,29-39


Életünk ereje az imádságban van. Nem elmondott szavakban, mondatokban, hanem Istennel való kapcsolatunkban. Ha Jézusnak szüksége volt emberléte során a tudatosan kiszakított Istennel töltött időre, akkor nekünk mennyivel inkább! A Mester abban is céltudatos volt, hogy tudta miért jött, mi szolgálja küldetését, és mi nem. Egy helyen elmondta már az evangéliumot, felfedte Isten országának fényét. Hiába hiányolták Őt az emberek – döntően a gyógyításai miatt –, tovább tudott menni. Nem mindig a népszerű jelenlét vagy döntés vezet közelebb céljaidhoz, különösen, ha azok Isten céljai is. Ehhez a bölcsességhez és szabadsághoz szükség van azokra a korai, tiszta fejjel való Isten előtti csendekre, imádságokra, Biblia tanulmányozásra. Próbálj meg holnap, vagy a jövő hét egy napján korábban felkelni, mint ahogy szükséges lenne, és fordulj oda az Úrhoz! Tar ZoltánMárk evangéliuma

Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.