Zsoltárok könyve 123
2024. február 25.
"Csavaros" történet


Hozzád emelem tekintetemet, aki a mennyben laksz! (Zsoltárok 123,1)
Slide1

Isten ismer minket, mindent tud rólunk, ami jellemző ránk - jót is, rosszat is. Tudja azt is, mit kell cselekednie velünk. Oda éppen ezért mehetünk bátran, mert Ő ilyen! Könyörülő Isten!


Zarándokének. Hozzád emelem tekintetemet, aki a mennyben laksz! Ahogy a szolgák uruk kezére néznek, vagy a szolgálóleány úrnője kezére, úgy nézünk mi Istenünkre, az ÚRra, míg meg nem könyörül rajtunk. Könyörülj, URam, könyörülj rajtunk, mert torkig vagyunk… (Zsoltárok 123,1–3a)


Zsoltárok könyve 123


Zarándokének! A kegyesek felvonulása! Az Istenhez méltó vállalás rímbe és dallamba szedve … Persze tudjuk, hogy ez nem stílus, vagy zenei irány meghatározása. Emögött folyamatok, döntések vannak, emberi érzések, félelmek, eltökéltség és segélykiáltás. Annak az emberi szívnek a felfakadása, amelynek elege lett és nem talált enyhülést vagy megbékélést. Valaminek pedig történnie kell, mert az, ami van, az nem mehet úgy tovább! A zarándok céltudatos. Már nem vargabetűket jár, már nem próbálkozik megoldásokkal, megtanulta a leckét: tudja, hova kell mennie, ha nem is biztos abban, hogyan ér majd oda. Nem azért zarándokol, mert nagy lelki erővel, hívő akarattal rendelkezik. Nem abban bizonyos, HOGYAN fog gyógyulni, vagy választ kapni nyomasztó kérdéseire, hanem abban, hogy hol, KINEK A LÁBAINÁL. A zarándokéneket útközben énekelték, imádkozták: merthogy vittek a találkozásra magukkal megoldanivalót bőven. Olyan dolgokat, amikre talán nem voltak büszkék, vagy amik kifogtak rajtuk. Azt hiszem, a zarándoklat évezredek alatt sem változott, csak talán ma máshogyan fogalmazunk, máshogyan vallunk: "Uram, meglazultak a csavarjaim, szerelj össze …! Újra!" Mi tart vissza, hogy odazarándokoljunk Hozzá, odamenjünk összeszereltetni magunkat? Ő biztosan szívesen lát minket! Blatniczky János DánielHallgasd meg Fóris Rita ‘Hozzád jövök’ című dalát a háttérinfóknál. 

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.
Ne lepődj meg, ha ugyanazzal az igehellyel jelölve időnként más verset találsz a különböző fordításokban. Meglesz az is, amit keresel, csak lehet, hogy egy fejezettel előbb vagy később. Ugyanis több fordítás a Septuagintát veszi alapul, amely másképpen osztja föl a zsoltárokat.
Nagyon érdekes, hogy ebben a könyvben van a Biblia legrövidebb és a leghosszabb fejezete is. Megtalálod melyek ezek?