A Zsoltárok könyve 150
2024. május 20.
Dicsérjétek az Urat!


Minden lélek dicsérje az URat! (Zsoltárok 150,6)
Slide1

Ez a zsoltár olyan, mintha egy különleges Istent ünneplő tömegbe csöppennénk. Buzdít minket, hogy mi is dicsérjük az Urat zenével, hangszerekkel.


Dicsérjétek hatalmas tetteiért, dicsérjétek nagyságához méltóan! Dicsérjétek kürtzengéssel, dicsérjétek lanttal és hárfával! Dicsérjétek dobbal, körtáncot járva, dicsérjétek citerával és fuvolával! (Zsoltárok 150,2–4)


A Zsoltárok könyve 150

1 Dicsérjétek az Urat! Dicsérjétek Istent szentélyében, dicsérjétek a hatalmas égboltozaton! 2 Dicsérjétek hatalmas tetteiért, dicsérjétek nagyságához méltóan! 3 Dicsérjétek kürtzengéssel, dicsérjétek lanttal és hárfával! 4 Dicsérjétek dobbal, körtáncot járva, dicsérjétek citerával és fuvolával! 5 Dicsérjétek csengő cintányérral, dicsérjétek zengő cintányérral! 6 Minden lélek dicsérje az Urat! Dicsérjétek az Urat!


Mikor még nem ismertem Jézust, egy barátom az iskolából meghívott egy Istentiszteletre a gyülekezetébe. Bár nem vagyok egy zenei alkat, emlékszem, hogy hatással volt rám a dicsőítés. Azon tűnődtem, vajon miért dicsérik ezek az emberek Istent ennyire lelkesen. Vajon miért dicsérhetnénk Istent? A 2. vers szerint dicsérhetjük Őt hatalmas tetteiért (amiket tett, például az alkotásaiért), nagyságához méltóan (a nagyság, amely Isten egyik természete). A 150. zsoltár egy hangos, boldog tömeg képét hozza elénk, akik énekkel, tánccal Istent dicsérik. Különleges, vidám hangszerek hangjait vonultatja fel a zsoltáros, mintha csak egy zenei fesztivál részletébe pillantanánk be, ahol az emberek felszabadultan ünnepelnek. Szoktad-e dicsőíteni Istent, és ha igen, tudtál-e mostanában kapcsolódni Hozzá a dicsőítésen keresztül? Hogyan kerülhetsz közelebb Istenhez a dicsőítés során? Steven és Lilla JemmettHallgasd meg a Minden lélek áldja Istenünk című dalt a háttérinfóknál!

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.
Ne lepődj meg, ha ugyanazzal az igehellyel jelölve időnként más verset találsz a különböző fordításokban. Meglesz az is, amit keresel, csak lehet, hogy egy fejezettel előbb vagy később. Ugyanis több fordítás a Septuagintát veszi alapul, amely másképpen osztja föl a zsoltárokat.
Nagyon érdekes, hogy ebben a könyvben van a Biblia legrövidebb és a leghosszabb fejezete is. Megtalálod melyek ezek?