Márk evangéliuma 14,66-72
2024. március 26.
Egyre távolabb…


Ekkor ő átkozódni és esküdözni kezdett: Nem ismerem azt az embert, akiről beszéltek. (Márk 14,71)
Slide1

Sokan vannak, akik nagyon magabiztosak a hitükben, de mégsem ragaszkodnak Istenhez eléggé. Vannak olyanok, akik meg vannak elégedve a hitükkel, pedig mindez csak látszat. És vannak olyanok is, akik már látják, hogy elbuktak, tudják, hogy eltávolodtak Jézustól és már csak távolról követik Őt. Talán van valami az életükben, amiért már nem olyan fontos nekik. A legtöbben persze ezt tagadják, de nem Péter.


Amikor Péter lent volt az udvaron, arra ment a főpap egyik szolgálóleánya. Meglátta a tűznél melegedő Pétert, ránézett, és így szólt: Te is a názáreti Jézussal voltál. (Márk 14,66–67)


Márk evangéliuma 14,66-72

66 Amikor Péter lent volt az udvaron, arra ment a főpap egyik szolgálóleánya. 67 Meglátta a tűznél melegedő Pétert, ránézett, és így szólt: Te is a názáreti Jézussal voltál. 68 Ő azonban tagadta, és ezt mondta: Nem tudom, nem is értem, mit beszélsz. És kiment az előcsarnokba. A kakas pedig megszólalt. 69 A szolgálóleány ismét meglátta őt, és újra mondta az ott állóknak: Ez közülük való. 70 De ő ismét tagadta. Egy kis idő múlva viszont az ott állók mondták Péternek: Bizony közülük való vagy, hiszen Galileából való vagy te is. 71 Ekkor ő átkozódni és esküdözni kezdett: Nem ismerem azt az embert, akiről beszéltek. 72 És nyomban megszólalt a kakas másodszor is. Péternek ekkor eszébe jutott, amit Jézus mondott neki: Mielőtt a kakas másodszor megszólal, háromszor tagadsz meg engem. És sírásra fakadt.


Úgy tűnik, hogy Péter az egyetlen tanítvány, aki még ebben a helyzetben is követi Jézust. Ám van egy érdekes változás a szövegben: eddig Péter Jézus követője volt, de a tegnapi igében azt olvashattad, hogy „távolról követte” Jézust. Ez pedig nagyon nagy különbség! A nagyképű Kőszikláról kiderül, hogy nem is olyan bátor, mint ahogy azt gondolta. Nem védhette meg Jézust, hiszen Ő maga vállalta a keresztet, de az is kiderül, hogy most mégsem elég bátor ahhoz, hogy Jézusért adja az életét. Sokan vannak, akik nagyon magabiztosak a hitükben, de mégsem ragaszkodnak Istenhez eléggé. Vannak olyanok, akik meg vannak elégedve a hitükkel, pedig mindez csak látszat. És vannak olyanok is, akik már látják, hogy elbuktak, tudják, hogy eltávolodtak Jézustól és már csak távolról követik Őt. Talán van valami az életükben, amiért már nem olyan fontos nekik. A legtöbben persze ezt tagadják, de nem Péter. Ő teljesen összetörik emiatt: fáj neki, hogy elárulta Jézust. És pontosan ez az, amire Jézus el akar vezetni mindenkit a szenvedéstörténetével! Péterrel nem történik semmi különös, csak amit Jézus már elmondott neki korábban. Ő pontosan ismerte Péter szívének minden bugyrát, tudta előre, hogy el fogja árulni és mégsem utálta ki a tanítványi körből, sőt! Ezzel is csak arra mutat, ami a legfontosabb. Hogy Jézus elmegy egy helyre, ahol bocsánatot szerezhet Péternek. És a többi tanítványnak. És neked. Ki tudja, lehet, hogy Jézus éppen neked is, aki talán közömbös vagy, esetleg szégyelled magad - új esélyt akar adni. Riczinger PéterMárk evangéliuma

Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.