Márk evangéliuma 12,13-17
2024. március 12.
Elcsodálkoztak rajta


Jézus ezt mondta nekik: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené. És igen elcsodálkoztak rajta. (Márk 12,17)
Slide1

Kik ezek az emberek, akik ennyire csodálkoznak Jézus szavain? Talán szimpatizánsok, akik rokonszenveznek vele? Épp ellenkezőleg. Akkor viszont mi ez a csodálat? Hogy emberükre találtak Jézusban? Istenükre is találhattak volna.


Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy sem? Fizessük-e vagy ne fizessük? Ő pedig ismerve képmutatásukat, ezt mondta nekik: Miért kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hadd lássam! Azok pedig hoztak egyet, és ő megkérdezte: Kié ez a kép és ez a felirat? Ők pedig így feleltek: A császáré. (Márk 12,14–16)


Márk evangéliuma 12,13-17

13 Elküldtek hozzá a farizeusok és a Heródes-pártiak közül néhányat, hogy egy kérdéssel csalják tőrbe. 14 Odamentek tehát, és így szóltak hozzá: Mester, tudjuk, hogy igaz ember vagy, és nem törődsz azzal, hogy ki mit mond, mert nem veszed figyelembe az emberek tekintélyét, hanem az igazsághoz ragaszkodva tanítod az Isten útját. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy sem? Fizessük-e vagy ne fizessük? 15 Ő pedig ismerve képmutatásukat, ezt mondta nekik: Miért kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hadd lássam! 16 Azok pedig hoztak egyet, és ő megkérdezte: Kié ez a kép és ez a felirat? Ők pedig így feleltek: A császáré. 17 Jézus ezt mondta nekik: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené. És igen elcsodálkoztak rajta. Róm 13,7


Szoktál-e te is elcsodálkozni Jézus szavain mostanában? Ha igen, mi vált ki belőled ilyen érzést? Ne felejtsd el, hogy olyanokról szól ez a megállapítás, akik azért tesznek fel ravasz kérdéseket, hogy aztán beleköthessenek a válaszba. Ráadásul tök jól előkészítik a terepet. Először is nagyrabecsülést sugallva behízelegnek az igaz tanítónak. Mivel csak rossz válasz van a kérdésükre, bármit is mond, lejáratja magát. Mindenki láthatja majd, hogy nem igaz és tévedhetetlen, s főleg nem Isten útját tanítja ez a rabbi. Tuti arcvesztés lesz a vége – gondolják ők. Tudják azt is, hogy olyan hallgatóság van jelen, akik közül a hazafias, nemzeti érzelműek azon a válaszon pöccennek majd be, hogy igen, fizessetek adót. Míg a rómaiak nyilván felbujtásnak fogják fel az ellenzést. Tökéletes csapda! Nincs jó válasz! Persze, tényleg nem létezne jó felelet, ha nem éppen Jézussal szórakoznának. Csodálkoznak ezen az emberen. Ám nem azért, mert átlát képmutatásukon, ravaszságukon, hanem mert nagyon bölcs, kiegyensúlyozott választ kapnak, amivel egyik tábor sem tud mit kezdeni. Saját csapdájukba esnek, nem találnak fogást Jézuson. Csodálkoznak egy emberen, de nem látnak tovább. Ennyi, némi csodálat akár a császárnak is járhatna. Istennek mást, többet kell adni. Emberükre találnak, de Istenükre is találhattak volna. Jézus nem akarja, hogy csodáljuk, mint különlegesen okos embert, hanem hogy imádjuk, mint szabadító Istent. Te hol tartasz? Elmondanád neki? Kántor TamásMárk evangéliuma

Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.