Márk evangéliuma 14,12-25
2024. március 21.
Elrendezett találkozás


Elindultak a tanítványok, és bementek a városba. Mindent úgy találtak, ahogyan megmondta nekik, és elkészítették a páskavacsorát. (Márk 14,16)
Slide1

A tanítványok nem kukacoskodnak. Bemennek a városba és egyszerűen tudják, kinek kell a nyomába eredni, mert abban az idősávban csak egyetlen korsós figura jön szembe velük.


Menjetek a városba, és ott szembejön veletek egy ember, aki egy korsó vizet visz; kövessétek őt, és ahova bemegy, mondjátok meg a házigazdának, hogy a Mester ezt üzeni: Hol van a szállás, ahol tanítványaimmal együtt megehetem a páskavacsorát? Ő majd mutat nektek egy nagy emeleti termet berendezve, készen: ott készítsétek el nekünk a vacsorát. (Márk 14,13–15)


Márk evangéliuma 14,12-25

12 A kovásztalan kenyerek első napján, amikor a páskabárányt szokták áldozni, így szóltak hozzá a tanítványai: Hol akarod megenni a páskavacsorát, hol készítsük el? 13 Jézus elküldött tanítványai közül kettőt, és ezt mondta nekik: Menjetek a városba, és ott szembejön veletek egy ember, aki egy korsó vizet visz; kövessétek őt, 14 és ahova bemegy, mondjátok meg a házigazdának, hogy a Mester ezt üzeni: Hol van a szállás, ahol tanítványaimmal együtt megehetem a páskavacsorát? 15 Ő majd mutat nektek egy nagy emeleti termet berendezve, készen: ott készítsétek el nekünk a vacsorát. 16 Elindultak a tanítványok, és bementek a városba. Mindent úgy találtak, ahogyan megmondta nekik, és elkészítették a páskavacsorát. 17 Amikor beesteledett, odament a tizenkettővel. 18 Amikor asztalhoz telepedtek, és ettek, ezt mondta Jézus: Bizony mondom nektek, egy közületek elárul engem, aki együtt eszik velem. Zsolt 41,10 19 Elszomorodva egymás után kezdték kérdezgetni tőle: Csak nem én? 20 Ő pedig ezt mondta nekik: Egy a tizenkettő közül, aki velem együtt mártogat a tálba. 21 Mert az Emberfia elmegy ugyan, amint meg van írva róla, de jaj annak az embernek, aki az Emberfiát elárulja: jobb lett volna annak az embernek, ha meg sem születik. 22 És amikor ettek, vette a kenyeret, áldást mondott, és megtörte, odaadta nekik, és ezt mondta: Vegyétek, ez az én testem. 23 Azután vette a poharat, hálát adott, odaadta nekik, és ittak belőle mindnyájan, 24 és ezt mondta nekik: Ez az én vérem, a szövetség vére, amely sokakért kiontatik. 2Móz 24,8; Jer 31,31-34 25 Bizony mondom nektek, hogy nem iszom többé a szőlőtő terméséből ama napig, amelyen újat iszom az Isten országában.


Egy átlagos útbaigazítás valahogy így hangozna: menjetek egyenesen a főtérig, a zöldségesnél forduljatok jobbra, a kék kapus háznál kopogtassatok be… Jézus nem így irányít: szembejön majd veletek egy ember, aki egy korsó vizet visz, kövessétek őt! Elképzelem, hogy én mit szólnék ehhez a leíráshoz: Mester, abban a városban egy rakat ember szembe fog velünk jönni. Valószínűleg lesznek páran, akik pont vízért mennek, és nyilván korsóval. Mégis honnan fogjuk tudni, hogy te melyik fickóra gondolsz? És mi van, ha elkerüljük egymást? Legalább egy nevet mondj, hogy utána tudjunk kérdezni… A tanítványok azonban nem kukacoskodnak. Bemennek a városba és egyszerűen tudják, kinek kell a nyomába eredni, mert abban az idősávban csak egyetlen korsós figura jön szembe velük. Hiába na, a három év csak megtette a hatását! Mi vajon mikor hagyunk fel azzal, hogy mindent pontról pontra tudni akarjunk? Vajon mitől oldódna a görcs, hogy mindig mindent kontrollálni akarjunk? Miért nem elég, hogy Jézus azt mondta? Én úgy döntöttem, hogy ma meg leszek elégedve mindennel, amit Jézus szervez. Elfogadom, hogy pont azokkal vagyok együtt, akikkel épp lennem kell; hogy idejében tudni fogok mindent, amit tudnom kell. És nem fogok aggódni, mert tudom, minden szükséges eszköz elérhető távolságban lesz. Van kedved csatlakozni hozzám? Lehetne ez a nap az okoskodás-mentes csütörtök! Olasz TímeaHallgasd meg a MABIM DICS: Te vezetsz engem című dalát a háttérinfóknál.

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.