2. nap

Jézus tovább kérdezte őket: Ti kinek mondotok engem? Péter így válaszolt neki: Te vagy a Krisztus. (Márk 8,29)

Alapvető emberi kíváncsiság, hogy tudjuk, mások mit mondanak vagy gondolnak rólunk. Szükségünk van erre a visszajelzésre, mert mások véleménye egyfajta tükör lehet a számunkra, hogy milyenek is vagyunk. Persze ezeket a visszajelzéseket helyén kell kezelni, mert ahogyan a tükrök torzíthatnak vagy lehetnek porosak, úgy nem a mások véleménye határozza meg alapvetően, hogy kik is vagyunk valójában.

Jézus már ismert tanitóként és gyógyítóként tért vissza Galileába, ahol felnevelkedett. Cézárea város környékén jártak, amikor Jézus feltette ezt a kérdést, hogy ahonnan származott, még mindig csak az ács fiának látják, vagy már a hírneve és a csodái alapján ítélik meg? A válaszokból kiderült, hogy az emberek véleménye megoszlik Róla. Voltak, akik Jézust Keresztelő Jánosnak, Illésnek vagy csak egy prófétáknak tartották.

Ez után jött a tanítványoknak az igazi vizsgakérdés: „Ti kinek mondotok engem?”
Péter kitűnően vizsgázott, amikor a többiek nevében is válaszolt: „Te vagy a Jézus, aki a Krisztus.”

Ez az alapvető kérdés, amire mindenkinek, így nekünk is szívből és őszintén egyszer az életben válaszolnunk kell: kinek mondjuk Jézust? Erre azonban nem lehet tanulni, felkészülni, mint egy vizsgára. A megoldásra nem lehet rákeresni a neten, vagy összeollózni, mint egy beadandó dolgozatot. Erre a jó választ csak úgy adhatjuk meg, mint ahogyan Péter is tehette a Jézussal átélt élményei és a Szentlélek vezetése által. A Lélek segítségével megértjük Jézus tanítását és átéljük a gyógyítását.

Ha Jézus kérdez, ne úgy válaszoljunk, mintha tananyagot mondanánk fel, hanem mint személyes hitvallásunkat mondjuk el!

Hallgasd meg Pintér Béla – Úr Jézus Megváltóm című dalát!

Kép forrása: Lumo Project (Free Bible images)