2. nap

„Eszter ezt üzente vissza Mordokajnak: Menj, és gyűjts össze minden zsidót, aki csak Súsánban található, és böjtöljetek értem! Ne egyetek és ne igyatok három napig se éjjel, se nappal! Én is ugyanígy böjtölök szolgálóleányaimmal, azután bemegyek a királyhoz a törvény ellenére is. Ha el kell vesznem, hát vesszek el!” (Eszter 4,15-17)

Ha te is azt az üzenetet kapnád, mint Eszter királyné, hogy rajtad múlik sok ezer honfitársad sorsa, hogy megmenekülnek-e, mit tennél? Hogyan kezdenél bele, ha egy nagy feladat vagy teljesíthetetlennek tűnő kihívás előtt állnál, mi lenne az első gondolatod?

Pánikba esnél? Elhatalmasodna rajtad a félelem? Kapkodnál? Megoldási terveket gyártanál? Vagy éppen ellenkezőleg: semmit sem tennél? Elmenekülnél?

Eszedbe jutna-e a böjt, mint lehetséges stratégia első lépése? A böjtről sokszor csak az éhezés jut eszünkbe, mit nem ehetünk vagy ihatunk. A böjt gyakorlata sok vallásban létezik, lényege az erkölcsi meggondolásból fakadó önmegtagadás, főként az érzéki élvezetektől való tartózkodás.

A mózesi törvény mindössze egyetlen böjti napot vár el. Az engesztelés ünnepén kötelező az önmegtartóztatás (3Móz 16,29kk; 4Móz 29,7kk), azonban itt sem maga a böjt áll a középpontban, hanem a munka beszüntetése és az áldozat bemutatása. Isten számára az a böjt kedves, ami a Vele való közösséget mélyíti és építi. Vagyis a böjtben nyitottá váljanak Isten akaratának megismerésére, érzékenyebbé legyenek az embertárs nyomorúságára, felszabaduljanak a jó cselekvésére. Ézsaiás próféta ezt így foglalta össze: „Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a jogtalanul fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény hajléktalant, ha meztelen embert látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!”

A zsidó származású Eszter királyné a perzsa udvarban egyik nap azzal szembesült, hogy az ő közbenjárásán múlik a népének a sorsa. Ebben a kritikus helyzetben Eszter a közös böjt eszközét választotta arra, hogy felkészüljön a küldetésére, ebben a három napban zavartalan közösségben volt Istenével. A királyné megerősödött abban, hogy élete és küldetése Isten kezében van. Feladata népéért közbenjárni a királynál, aki a férje is. Ezt az időt arra is használta, hogy kigondolta a taktikát, hogyan tudja lebeszélni a királyt a gyilkos tervéről. Ha a felkészülés nélkül vágott volna bele, akkor nem valószínű, hogy eszébe jutott volna, hogy a férje szívéhez a hasán keresztül visz majd az út, Eszter az ünnepi ebédek segítségével érte el a célját – megmenthette a népét.

Válaszd te is a böjtöt, hogy megértsd, Isten a 2024-es évben milyen változásokat vár tőled. Mielőtt bármit megfogadnál erre az esztendőre, tarts te is böjtöt. Ha lehet, kérd ebben hívő barátaid segítséget. Ne csak arra figyelj, hogy mit nem eszel vagy iszol. Az önmegtagadásod ne csak az étkezésre terjedjen ki, hanem olyan tevékenységekre, amik elvonhatják Istentől a figyelmedet! Járj nyitott szemmel és szívvel a böjt idején!