4. nap

„Amikor tehát ezt akarom, vajon könnyelmű vagyok-e? Vagy amit tervezek, emberi módon tervezem, vagy hogy énnálam az „igen” egyszersmind „nem” is?” (2Kor 1,17)

Ha az elmúlt napokban egyértelművé vált az, hogy mit érdemes erre az évre megfogadnod, akkor készíts megvalósítási tervet, olyan alázatos lelkülettel, ahogyan Pál apostol is megtervezte mikor hova utazik. Jeremiás próféta bölcsességét követve ne feledd el, hogy ha Isten szerint valósíthatóak a terveid, akkor azt meg is tudod tenni: „Nagyszerűek a terveid, hatalmasak a tetteid.” (Jer 32,19)

Az önsegítő könyvek gyakran javasolják, hogy írd le hosszú távú céljaidat. De ne állj meg itt, hanem ezt a távoli, elérendő célt bontsd le kisebb, gyakorlatias lépésekre.

Az általános tervek megvalósítását sokszor nem tudjuk, hol kezdjük. Írd le azt is, hogy ezen a héten mit szeretnél tenni azért, hogy valóra váltsd a fogadalmadat!

Például ez a fogadalmad: „Ebben az évben már nem függök a közösségi médiától, és kevesebb időt töltök a virtuális térben.” Mennyi a kevesebb? Mi van azokkal a barátaimmal, akikkel csak ott tudok „találkozni”, mert külföldön élnek? Egyik napról a másikra ez megvalósítható-e? Vagy több lépésben? Jó azt is végiggondolni, hogy a felszabadult időt mire használom. Arra, hogy az off-line térben ápoljam a baráti kapcsolataimat? Arra, hogy Istennel több időt töltök? Vagy bár kevesebb időt töltök az on-line közösségekben, de e helyett még több filmet nézek, vagy x-boxxal játszom?

Ha konkrét cselekvési tervet rendelünk hozzá újévi törekvéseinkhez, akkor sokkal könnyebben számon tudjuk kérni saját magunkat, és a javulást is könnyebben érzékelhetjük.

Érdemes lelki jellegű célokat is kitűzni. Ebben az évben mindennap olvasni a Bibliát, szolgálatot vállalni a gyülekezetünkben, vasárnaponként templomba járni, minden reggelt imával kezdeni mind jó tervek az újévre nézve.

Csak azzal tudsz felelősséggel tervezni 2024-re, amit az Isten eléd hozott, legyen az egyetlen egy ügy vagy több. Ha most nem mutatott semmire, akkor annak is oka van. Lehet, hogy még nem vagy elég erős ahhoz, hogy megvalósítsad. De ez nem jelenti azt, hogy az év folyamán, a későbbiekben nem ad tiszta lapot, hogy valamiben megújulj.

Bárhogy is legyen, olyan alázattal tervezz, ahogyan Pál apostol is mindig tette, a Lélek vezetése alapján.