A Zsoltárok könyve 130
2024. március 17.
Fény az alagút végén


Nálad van a bocsánat, ezért félnek téged. (Zsoltárok 130,4)
Slide1

Milyen sok időbe kerül, mire az ember hajlandó elismerni: a gödör alján van az élete!


Bízzál, Izráel, az Úrban, mert az Úrnál van a kegyelem, és gazdag ő, meg tud váltani. Meg is váltja Izráelt minden bűnéből. (Zsoltárok 130,7–8)


A Zsoltárok könyve 130

1 Zarándokének. A mélységből kiáltok hozzád, Uram! 2 Uram, halld meg szavamat, füled legyen figyelmes könyörgő szavamra! 3 Ha a bűnöket számon tartod, Uram, Uram, ki marad meg akkor? 4 De nálad van a bocsánat, ezért félnek téged. Ézs 55,7 5 Várom az Urat, várja a lelkem, és bízom ígéretében. 6 Lelkem várja az Urat, jobban, mint az őrök a reggelt, mint az őrök a reggelt. 7 Bízzál, Izráel, az Úrban, mert az Úrnál van a kegyelem, és gazdag ő, meg tud váltani. 8 Meg is váltja Izráelt minden bűnéből. Mt 1,21


Zarándokének: egy imádság, amit akkor énekelt Isten népe, amikor a templomhoz közeledett a nagy ünnep előtti napokban. Az ember fejében sok minden megfordul egy hosszú út alatt. Különösen akkor, ha arra készül, hogy a Teremtés Urával találkozzon, aki mindent lát, mindent tud, mindent megtehet. Eszébe jutnak a problémák, amikkel küzd. A csodák, amikben része volt korábban. Az ismeretek, amiket összegyűjtött a mennyei valóságról. És egyszer csak eszébe jut, hogy ő nem méltó erre a találkozásra. Ez az imádság nagyon rövid, de lényegre törő. A zsoltáros nem magát gyötri, nem másokat vádol. Istenről beszél, aki nem listázza a bűnöket, hanem megbocsátja, mert kegyelmes és gazdag. Ezzel az Istennel akar találkozni a zsoltáros, mert érzi, mennyire szüksége van Rá. Milyen sok időbe kerül, mire az ember hajlandó elismerni: a gödör alján van az élete! Hogy egyáltalán nem az van, amit mutatni igyekszik a külvilágnak. Kívül mosoly, belül fájdalom és magány. Ha te is érzed, hogy van mit megbeszélned az Úrral, akkor ne halogasd! Ő képes rá, hogy helyreállítsa az életedet, és hidd el, meg is fogja tenni. Olasz TímeaHallgasd meg a Pünkösdi Zenei Misszió: Tedd a terhed Elé című dalát a háttérinfóknál.

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.
Ne lepődj meg, ha ugyanazzal az igehellyel jelölve időnként más verset találsz a különböző fordításokban. Meglesz az is, amit keresel, csak lehet, hogy egy fejezettel előbb vagy később. Ugyanis több fordítás a Septuagintát veszi alapul, amely másképpen osztja föl a zsoltárokat.
Nagyon érdekes, hogy ebben a könyvben van a Biblia legrövidebb és a leghosszabb fejezete is. Megtalálod melyek ezek?