Márk evangéliuma 4,35-41
2024. május 22.
Hol van a hitünk?


Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk? (Márk 4,38)
Slide1

Miért fontos Jézusnak ennyire a hitünk? Mi múlik a hitünkön? Neked mekkora a hited? Nagyon fontos kérdések ezek.


Ő pedig a hajó hátsó részében a vánkoson aludt. Ekkor felébresztették, és így szóltak hozzá: Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk? Ő pedig felkelt, ráparancsolt a szélre, és azt mondta a tengernek: Hallgass el, némulj meg! És elült a vihar, és nagy csendesség lett. (Márk 4,38–39)


Márk evangéliuma 4,35-41

35 Ugyanezen a napon, amikor este lett, így szólt hozzájuk: Menjünk át a túlsó partra! 36 Ők pedig otthagyva a sokaságot, csatlakoztak hozzá, minthogy ő már a hajóban volt; de más hajók is követték őt. 37 Ekkor nagy szélvihar támadt, és a hullámok becsaptak a hajóba, úgyhogy az már kezdett megtelni. 38 Ő pedig a hajó hátsó részében a vánkoson aludt. Ekkor felébresztették, és így szóltak hozzá: Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk? 39 Ő pedig felkelt, ráparancsolt a szélre, és azt mondta a tengernek: Hallgass el, némulj meg! És elült a vihar, és nagy csendesség lett. 40 Akkor ezt mondta nekik: Miért féltek ennyire? Még mindig nincs hitetek? 41 Nagy félelem fogta el őket, és így szóltak egymáshoz: Ki ez, hogy a szél is, a tenger is engedelmeskedik neki?


Te tudsz nem nyugodt körülmények között aludni? Amikor egy tengeren vihar van, ráadásul olyan nagy, hogy becsap a víz a hajóba, akkor elég nehéz aludni. Jézusnak mégis sikerült. Vajon miért? Ennyire fáradt volt? Vagy ennyire jó volt az alvókája? Jézus hívta a tanítványokat, hogy menjenek hajóval. Nem tudom tudatában volt-e annak, hogy vihar lesz az úton, de azt biztosan tudta, hogy az Atya vigyáz rá, tehát nem eshet baja. A tanítványok viszont nem bíztak ebben, és így amikor vihar lett, megijedtek. Sőt, számonkérték Jézust, hogy miért nem érdekli Őt, hogy mindannyian elvesznek. Én ebben érzek egy kis szemrehányást is azért, hogy miért kellett elindulni, mikor tudhatták volna, hogy vihar lesz. Jézus pedig először lecsendesítette a tengert, vagyis megmentette őket, aztán kérdezte meg, hogy miért félnek ennyire. És a fő kérdés: „még mindig nincs hitetek?” Hogy függ össze vajon a viharban a félelem a hittel? Ha összecsapnak a fejed felett a hullámok, akár tényleg, akár átvitt értelemben, akkor mit teszel? Hiszel-e akkor is abban, hogy Isten az Úr és megment téged ebből a helyzetből is, vagy pánikolsz? Azt gondolom, hogy Jézus itt azt tanítja meg a tanítványoknak, hogy minden helyzetben az Úrban bízzanak. Ha a körülményeket nem tudod irányítani és félelmetesnek tűnnek, akkor is bízz az Úrban, hogy Ő megment téged. Jusson ez eszedbe, amikor félelmetesnek látod az életed! Keleti GáborHallgasd meg a Rend Collective dalát – My Lighthouse a háttérinfóknál!

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.