A Zsoltárok könyve 141
2024. március 3.
Isten képes formálni a szívedet


Ne engedd, hogy szívem rosszra hajoljon, hogy bűnös dolgot műveljek a gonosztevőkkel együtt; finom falatjaikból nem akarok enni. (Zsoltárok 141,4)
Slide1

Dávid nem megjátszani akarja magát. Jó akar lenni a szívéből. Azért imádkozik az Úrhoz, mert egyedül ő képes átformálni az embert.


Uram, hallgasd meg imádságomat, figyelj könyörgésemre! Hallgass meg, mert hű és igaz vagy te! Ne szállj perbe szolgáddal, hiszen egy élő sem igaz előtted! Mert ellenség üldöz engem, földre tiporja életemet, sötétségbe taszít, mint a régen meghaltakat. (Zsoltárok 141,1–3)


A Zsoltárok könyve 141

1 Dávid zsoltára. Hozzád kiáltok, Uram, siess segítségemre, figyelj szavamra, ha kiáltok hozzád! 2 Jusson eléd imádságom mint illatáldozat, imára emelt kezem mint esti áldozat! 2Móz 30,8; Jel 5,8 3 Uram, tégy zárat a számra, őrizd ajkaim nyílását! 4 Ne engedd, hogy szívem rosszra hajoljon, hogy bűnös dolgot műveljek a gonosztevőkkel együtt; finom falatjaikból nem akarok enni. 5 Ha igaz ver engem, szeretetből van az. Olaj a fejemnek még a feddése is. Akik pedig gonoszságban élnek, azokért még imádkozom is. Péld 27,5-6 6 És ha majd bíráik a sziklafalon letaszítják őket, akkor értik meg, milyen szépek voltak mondásaim. 7 Mint amikor barázdát hasítanak a földön, úgy szórják csontjaikat a sír szájába. 8 De én rád tekintek, én Uram, Uram! Hozzád menekülök, ne vedd el életemet! 9 Őrizz meg a tőrtől, amelyet nekem vetettek, a gonosztevők csapdáitól! 10 A bűnösök beleesnek saját hálójukba, én pedig elkerülöm azt.


Bejön nekem ez a zsoltár, mert Dávid olyan jókat tudott beszélgetni Istennel. El tudta mondani az érzelmeit és nehézségeit. Felismerte, hogy mire van igazán szüksége. Történt már velem többször is, hogy bosszankodtam és haragudtam olyan dolgokért, melyeket később én is elkövettem. Persze, nem paráztam, mert mindig kivágtam magam egy olcsó magyarázattal. Pontosan azért kincs ez a zsoltár, mert Dávid nem kifogásokat akar keresni. Ő más ember akar lenni. Te milyen ember szeretnél lenni? Imájában azért könyörög, hogy a szíve ne romoljon el. Sőt, az eltévedt emberek társaságát is el akarja kerülni. Hiszen tudja, hogy a rossz útnak rossz lesz a vége is. Lehet, te is próbálkozol egy ilyen életet élni? De attól még, hogy valaki a jót akarja, nem lesz csak úgy önmagától jó. Ebből a meglátásból született ez a zsoltár. Nem egy újévi fogadalom ez. Nem átszervezni akarja az életét vagy az időbeosztását. Istent, az ő alkotóját kéri, hogy változtassa és őrizze meg az ő életét. Ez a zsoltár lehetne a te imád is, és mindazoké, akik felismerték Isten szíveket formáló és megtartó erejét. Krivács ZoltánHallgasd meg Fóris Rita: Méltó című dalát a háttérinfóknál.

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.
Ne lepődj meg, ha ugyanazzal az igehellyel jelölve időnként más verset találsz a különböző fordításokban. Meglesz az is, amit keresel, csak lehet, hogy egy fejezettel előbb vagy később. Ugyanis több fordítás a Septuagintát veszi alapul, amely másképpen osztja föl a zsoltárokat.
Nagyon érdekes, hogy ebben a könyvben van a Biblia legrövidebb és a leghosszabb fejezete is. Megtalálod melyek ezek?