Márk evangéliuma 15,16-32
2024. március 28.
Ítélet: Messiás


A Krisztus, Izráel királya szálljon le most a keresztről, hogy lássuk, és higgyünk! Azok is gyalázták, akik vele együtt voltak megfeszítve. (Márk 15,32)
Slide1

Jézus körül, egy-két ember kivételével, gyakorlatilag mindenki csak kinevette Őt, amiért Krisztusnak vallotta magát. Ezzel igazából pont azt bizonyítják, hogy valamit megismertek Belőle. Talán el is gondolkodtak azon, hogy mi van, ha Jézus tényleg igazat állít magáról, de aztán elvetették ezt az ötletet. A gúnyolódással magukat is meg akarják győzni, hogy nekik van igazuk és Jézus nem lehet a Megváltó. Önigazolás az egész…


A katonák bevitték őt a palotába, azaz a helytartóságra, és összehívták az egész őrséget. Bíborszínű köpenyt adtak rá, és tövisből font koronát tettek a fejére, és elkezdték köszönteni: Üdvöz légy, zsidók királya! Nádszállal verték a fejét, leköpdösték, és térdhajtással hódoltak előtte. (Márk 15,16–19)


Márk evangéliuma 15,16-32

16 A katonák bevitték őt a palotába, azaz a helytartóságra, és összehívták az egész őrséget. 17 Bíborszínű köpenyt adtak rá, és tövisből font koronát tettek a fejére, 18 és elkezdték köszönteni: Üdvöz légy, zsidók királya! 19 Nádszállal verték a fejét, leköpdösték, és térdhajtással hódoltak előtte. 20 Miután kigúnyolták, levették róla a bíbor ruhát, és felöltöztették a saját ruhájába. Majd kivitték, hogy megfeszítsék őt. 21 Kényszerítettek egy arra menő embert, a cirénei Simont, Alexandrosz és Rúfusz apját, aki a mezőről jött, hogy vigye Jézus keresztjét. Róm 16,13 22 Elvitték őt a Golgota nevű helyre, ami ezt jelenti: Koponya-hely, 23 és mirhás bort adtak neki, de ő nem fogadta el. 24 Keresztre feszítették, és megosztoztak a ruháin, sorsot vetve, hogy ki mit kapjon. Zsolt 22,19 25 Kilenc óra volt, amikor megfeszítették. 26 Felirat is volt a kereszten az ellene szóló vádról, amely így szólt: A ZSIDÓK KIRÁLYA. 27 Vele együtt feszítettek keresztre két rablót, egyet jobb, egyet pedig bal keze felől. 28 És így teljesedett be az Írás, amely ezt mondja: „És a bűnösök közé sorolták.” Ézs 53,12 29 Akik elmentek mellette, fejüket csóválva káromolták, és ezt mondták: Te, aki lerombolod a templomot, és felépíted három nap alatt, Zsolt 22,8; 109,25 30 mentsd meg magadat, szállj le a keresztről! Zsolt 22,9 31 Hasonlóan a főpapok is gúnyolódva mondták maguk között az írástudókkal együtt: Másokat megmentett, magát nem tudja megmenteni. 32 A Krisztus, Izráel királya szálljon le most a keresztről, hogy lássuk, és higgyünk! Azok is gyalázták, akik vele együtt voltak megfeszítve.


Feltűnt, hogy mivel gúnyolják Jézust? Kikarikírozzák a hatalmát: gyakorlatilag kiröhögik, amiért azt gondolja magáról, hogy Ő a zsidók királya. Jézus megalázásával igyekeznek megmutatni, hogy mekkora kamu mindaz, amit tanított. Jézus körül egy-két ember kivételével gyakorlatilag mindenki csak kineveti Őt, amiért Krisztusnak vallotta magát. Ezzel igazából pont azt bizonyítják, hogy valamit megismertek Belőle. Talán el is gondolkodtak azon, hogy mi van, ha Jézus tényleg igazat állít magáról, de aztán elvetették ezt az ötletet. A gúnyolódással magukat is meg akarják győzni, hogy nekik van igazuk és Jézus nem lehet a Megváltó. Önigazolás az egész… Most pedig, ahogy kereszten van, végre biztos, hogy nem Ő a Krisztus. Hát… Ezek az emberek sok mindent láttak Jézusról és az egyetlen okuk, hogy elutasítsák Őt az az, hogy meg tudták ölni. Ma is hányan nyugtatják magukat azzal, hogy ki tudták verni Jézust a fejükből, hogy meg tudtak alázni valakit, aki hisz benne. Esetleg ki tudták magyarázni a Biblia egyik tanításáról, hogy az nem is igaz. Ezért úgy tűnik, hogy győztek… De nem győztek! Aki ezen a világon „győz”, az még nem nyertes! Jézus sosem akart evilági győzelmeket nyomni a kezünkbe, hanem mennyei győzelmet akar adni! Egy meghalt Király akar a Mennyei Királyságába fogadni téged is! Ne hidd el, hogy földi kudarcok vagy sikerek elszakíthatnak Tőle, vagy, hogy bárki, aki látszólag legyőzte Őt, az tényleg sokra mehet. Jézus egyszer már hagyta magát legyőzni: hogy téged megmentsen. Ha te is hagyod magad legyőzni, meggyőzni, akkor téged is megment és neked is ad örök életet. De akkor légyszi ne foglalkozz azokkal, akik földi sikerekkel akarják megalázni a Menny és Föld Istenét. Riczinger PéterNézd meg az 1988-ban készült Narnia Krónikája című film első részét a háttérinfóknál.

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.