Márk evangéliuma 14,53-65
2024. március 25.
Ítélet: Nem hall a fülétől?


Hallottátok az istenkáromlást. Mi a ti véleményetek erről? Azok pedig valamennyien kimondták az ítéletet, hogy méltó a halálra. (Márk 14,64)
Slide1

Van, amikor olyan kemény valakinek a szíve, hogy úgy tűnik, Isten már bármit megmutathat neki, akkor sem fog hinni. Isten valószínűleg neked is milliószor be akart már mutatkozni és rengeteg dolgot meg akart tanítani.


Ő azonban hallgatott, és nem válaszolt semmit. Ismét megkérdezte őt a főpap: Te vagy a Krisztus, az Áldottnak Fia? Jézus ezt mondta: Én vagyok, és meglátjátok az Emberfiát, amint a Hatalmas jobbján ül, és eljön az ég felhőin. A főpap megszaggatta a ruháját, és így szólt: Mi szükségünk van még tanúkra? Hallottátok az istenkáromlást. Mi a ti véleményetek erről? Azok pedig valamennyien kimondták az ítéletet, hogy méltó a halálra. Akkor némelyek leköpték őt, majd arcát letakarva ököllel ütötték őt, és ezt mondták neki: Most prófétálj! A szolgák is arcul verték őt. (Márk 14,61-65)


Márk evangéliuma 14,53-65

53 Ekkor Jézust a főpaphoz vitték, és oda gyülekeztek a főpapok, a vének és az írástudók is mindannyian. 54 Péter távolról követte őt, egészen a főpap palotájának udvaráig, és ott ült a szolgákkal, és melegedett a tűznél. 55 A főpapok pedig az egész nagytanáccsal együtt bizonyítékot kerestek Jézus ellen, hogy halálra adhassák; de nem találtak. 56 Mert sokan tettek hamis tanúvallomást ellene, de a vallomások nem egyeztek. 57 Ekkor előálltak néhányan, és ezt a hamis vallomást tették ellene: 58 Mi hallottuk, hogy ezt mondta: Én lerombolom az emberkéz alkotta templomot, és három nap alatt másikat építek, amelyet nem emberkéz alkotott. Jn 2,19 59 De vallomásuk így sem egyezett. 60 A főpap ekkor középre állt, és megkérdezte Jézustól: Semmit sem felelsz arra, amit ezek ellened vallanak? 61 Ő azonban hallgatott, és nem válaszolt semmit. Ismét megkérdezte őt a főpap: Te vagy a Krisztus, az Áldottnak Fia? Ézs 53,7 62 Jézus ezt mondta: Én vagyok, és meglátjátok az Emberfiát, amint a Hatalmas jobbján ül, és eljön az ég felhőin. Dán 7,13; Zsolt 110,1 63 A főpap megszaggatta a ruháját, és így szólt: Mi szükségünk van még tanúkra? 64 Hallottátok az istenkáromlást. Mi a ti véleményetek erről? Azok pedig valamennyien kimondták az ítéletet, hogy méltó a halálra. 3Móz 24,16 65 Akkor némelyek leköpték őt, majd arcát letakarva ököllel ütötték őt, és ezt mondták neki: Most prófétálj! A szolgák is arcul verték őt.


Nagyon sokáig azt gondoltam, hogy a nagytanács törvényei értelmében tényleg istenkáromlás volt, hogy valaki Krisztusnak nevezi magát. De ez valójában nem így van, Jézus után néhány évvel ugyanis jött valaki, aki felkelést szított, ahogy azt akkoriban Jézustól is várták volna. Mondanom sem kell, neki hittek, amikor ő maga Messiásnak, vagyis felkentnek vallotta magát. Ez ugyanazt jelenti, mint a Krisztus szó: arra használták, akit Isten küldött a választott nép megmentőjének. Érdekes, hogy Jézusról ezt akkor sem voltak képesek elhinni, hogy a cselekedetei után a szavaival is elárulta magát. Van, amikor olyan kemény valakinek a szíve, hogy úgy tűnik, Isten már bármit megmutathat neki, akkor sem fog hinni. Isten valószínűleg neked is milliószor be akart már mutatkozni és rengeteg dolgot meg akart tanítani. Azok, akiket Isten hívővé formált, általában éppen arról számolnak be, hogy csak utólag visszanézve értik meg, hogy Isten hányszor meg akarta már őket szólítani, csak nem vették észre, vagy nem akarták észrevenni. Vajon a te szívedben is van-e valami, amivel elzárod magad Istentől? Húsvétra készülve azt javaslom, hogy kicsit nézz magadba: olvass Bibliát, és keresd, hogy Isten mit akar mondani neked! Imádkozz, figyelj rá és keresd Őt most, ezen a héten egy kicsit jobban! Jézus ugyanis teljesen odaadta érted az életét. Vajon téged mi akadályoz meg, hogy te pedig neki add a tiédet? Téged mi tesz vakká? Riczinger PéterHallgasd meg a Nyisd meg a szívem ó Jézus című dalt a háttérinfóknál Mike Sámuel előadásában.

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.