Márk evangéliuma 15,42-47
2024. március 30.
Jézus temetése


…maga is várta az Isten országát… (Márk 15,43)
Slide1

A kérdések folytatódnak: Honnan veszi a bátorságot a Jézust halálra ítélő tanács tekintélyes tagja ehhez a manőverhez? Pilátus is csodálkozik: „hogyhogy már meghalt?” Hogy lehet egy temetést ilyen hamar – még naplemente előtt – megszervezni és lebonyolítani. És vajon mi történt a lezárt sírban Jézussal?


Ő pedig gyolcsot vásárolt, levette őt, begöngyölte a gyolcsba, elhelyezte egy sziklába vágott sírboltba, és követ hengerített a sírbolt bejárata elé. (Márk 15,46)


Márk evangéliuma 15,42-47

42 Amikor beesteledett, mivel az előkészület napja, vagyis szombat előtti nap volt, 43 eljött az arimátiai József, a nagytanács tekintélyes tagja, aki maga is várta az Isten országát; bátran bement Pilátushoz, és elkérte Jézus holttestét. 44 Pilátus csodálkozott azon, hogy Jézus már meghalt, ezért hívatta a századost, és megkérdezte tőle, hogy meghalt-e már. 45 Amikor ezt megtudta a századostól, kiadatta a holttestet Józsefnek. 46 Ő pedig gyolcsot vásárolt, levette őt, begöngyölte a gyolcsba, elhelyezte egy sziklába vágott sírboltba, és követ hengerített a sírbolt bejárata elé. 47 A magdalai Mária és Mária, József anyja pedig figyelte, hova helyezték őt.


Ez arimátiai József hitvallásának története. Nem szavakban megfogalmazott, hanem tettekben megnyilvánuló. Józsefről nem sokat tudunk, bár a négy evangélium mindegyike megemlíti őt, mint aki Jézus temetését intézi: elkéri a testet, és tekintélyét és vagyonát nem sajnálja felhasználni, hogy megadja Jézusnak a végtisztességet. Eddig talán csak csendben szimpatizált Jézussal, nem tudott, vagy nem mert nyíltan kiállni mellette. Most – talán kicsit jobb későn, mint soha alapon – ő lép elő a távolról szemlélődők köréből és ő lesz a cselekvő. Márk azt írja: „maga is várta az Isten országát”. Vajon mit érzett, mit gondolt ebben a helyzetben? Lehetett lelkiismeretfurdalása? „Talán mégis szólnom kellett volna!? Talán megmenthettem volna?!” „Legalább a végtisztességet adjuk meg neki!” „Egy reménnyel kevesebb…?” Neki is ismernie kellett a Prédikátor könyvét, amely arról ír, hogy mindennek rendelt ideje van. (Préd 3) A „szólás” idejét talán elszalasztotta. Ez most a hallgatag cselekvés ideje volt számára. És átélte: ideje van a gyásznak és a sírásnak. Ideje van a kérdéseknek, de (még) nincs ideje a válaszoknak. Nagyszombat számunkra is időt ad, amikor bátran szembenézhetünk saját veszteségeinkkel és félelmeinkkel, és időt, amikor várhatjuk Isten országának új hajnalát saját életünkben is. Sokszor talán az erre szánt idő tűnik a leghaszontalanabbnak! Mégis várj ma Isten időzítésére! Győri Gábor DávidHallgasd meg a Szövetség zenekar előadásában a Láttam szenvedni című dalt a háttérinfóknál.

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.