Márk evangéliuma 4,21-34
2024. május 21.
Jézusnál a titkom


Mert nincs semmi rejtett dolog, ami ki ne derülne, és semmi titok, ami napfényre ne jutna. (Márk 4,22)
Slide1

Jézusnak nyugodtan elmondhatjuk bármi van bennünk, mert nála biztonságban vagyunk.


Ezután megkérdezte tőlük: Vajon azért veszik elő a lámpást, hogy a véka alá tegyék vagy az ágy alá? Nem azért, hogy a lámpatartóba tegyék? Mert nincs semmi rejtett dolog, ami ki ne derülne, és semmi titok, ami napfényre ne jutna. (Márk 4,21–22)


Márk evangéliuma 4,21-34

21 Ezután megkérdezte tőlük: Vajon azért veszik elő a lámpást, hogy a véka alá tegyék vagy az ágy alá? Nem azért, hogy a lámpatartóba tegyék? 22 Mert nincs semmi rejtett dolog, ami ki ne derülne, és semmi titok, ami napfényre ne jutna. 23 Ha valakinek van füle a hallásra, hallja! 24 Ezt is mondta nekik: Vigyázzatok arra, hogy mit hallotok! Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek nektek, sőt ráadást is adnak. 25 Mert akinek van, annak adatik, és akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van. 26 Jézus ezt is mondta: Úgy van az Isten országa, mint amikor az ember magot vet a földbe, 27 azután alszik és felkel, éjjel és nappal: a mag sarjad és nő, az ember pedig nem tudja, hogyan. Jak 5,7 28 Magától terem a föld, először zöld sarjat, azután kalászt, azután érett magot a kalászban. 29 Amikor pedig a termés engedi, azonnal nekiereszti a sarlót, mert elérkezett az aratás ideje. Jóel 4,13; Jel 14,15 30 Majd így folytatta: Mihez hasonlítsuk az Isten országát, vagy milyen példázatba foglaljuk? 31 Olyan, mint a mustármag: mikor elvetik a földbe, kisebb minden magnál a földön, 32 miután pedig elvetették, megnő, és nagyobb lesz minden veteménynél, és olyan nagy ágakat hajt, hogy árnyékában fészket rakhatnak az égi madarak. Dán 4,9-18; Ez 17,23-24; 31,6 33 Még sok hasonló példázatban hirdette nekik az igét úgy, amint megérthették. 34 Példázat nélkül nem is szólt hozzájuk, maguk között azonban tanítványainak megmagyarázott mindent.


Általános iskolában a 3. osztályba jártam, amikor megláttam, hogy az egyik osztálytársamnak nagyon menő fekete színű radírja van! Nagyon akartam én is egy olyat! Hát ki ne szeretne egy fekete radírt?! Így hát fogtam magam és a tanulószoba ideje alatt elvettem a radírját. Sajnos elloptam. Nagyon rossz éjszakám volt! Végig azon gondolkodtam, hogy hiába dugom el, Isten úgyis látja! Így másnap, inkább „visszaloptam” a radírját a padjába. Isten mindent lát. Ez akkor nagyon nyomasztóan hatott. Most, ha erre gondolok, hogy Isten mindent lát, ez felszabadító! Látja azokat az álmokat, vágyakat, érzéseket, amiket még magamnak sem merek bevallani. Isten látja az én titkolt dolgaimat, de ez felszabadító, mert nála ezek biztonságban vannak! Jézus azért jött, hogy rávilágítson az én tetteimre, álmaimra, vágyaimra. Olyan, mintha egy mécsest vagy lámpást a sötét szobába raknál. De nem azért világít rá az én lelkemre, hogy megszégyenítsen vagy megalázzon! Épp ellenkezőleg! Jézus azért jött a Földre, mert látta, hogy rá szükség van a Földön! Látta, hogy nélküle sötétben vagyunk! Nélküle csak botorkálunk és keressük az utunkat, és rengeteg-rengeteg hibát követünk el, bántjuk meg a másikat. Ne kövessétek el azt a hibát, mint én 3. osztályban! Ne rejtegessük Isten előtt a vágyaink, tetteink! Mi van a szívünk mélyén? Mi az, amit akár a legjobb barátunknak sem merünk elmondani? Jézusnak nyugodtan elmondhatjuk, bármi van bennünk, mert nála biztonságban vagyunk. Jézus azért jött, hogy nála biztonságban legyünk. Nagyon szeretem az Írd át álmaim című dalt, mert segít, hogy mindent elmondjak Istennek. Ha van kedved, hallgasd most meg YouTube-on vagy Spotify-on, és gondolkozz, mi az, amit elmondanál most Jézusnak, ha találkoznál vele? Boross SámuelHallgasd meg a Zámír Projekt – Írd át álmaim dalát a háttérinfóknál!

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.