A Zsoltárok könyve 138
2024. április 7.
Jó lesz az!


Az ÚR javamra dönti el ügyemet. (Zsoltárok 138,8)
Slide1

„A végén még nem jó, akkor még nincs vége.” Biztosan már te is találkoztál ezzel az idézettel, talán már te is vigasztaltál ezzel mást vagy magadat. De ki mondja meg, hogy mi a „jó”?


Énekelni fognak az ÚR útjairól, mert nagy az ÚR dicsősége. Bár fenséges az ÚR, meglátja a megalázottat, és messziről megismeri a fennhéjázót. Ha szorult helyzetben vagyok is, megtartod életemet. Haragos ellenségeim ellen kinyújtod kezedet, jobbod megsegít engem. Az ÚR javamra dönti el ügyemet. (Zsoltárok 138,5–8)


A Zsoltárok könyve 138

1 Dávidé. Magasztallak, Uram, teljes szívemből, istenekkel szemben is csak rólad énekelek! 2 Leborulok szent templomodban, és magasztalom nevedet hűséges szeretetedért, mert mindennél magasztosabbá tetted nevedet és beszédedet. 3 Amikor kiáltottam, meghallgattál engem, bátorítottál, lelkembe erőt öntöttél. 4 Téged magasztal, Uram, a föld minden királya, amikor meghallják szád mondásait. Zsolt 68,32-33; Ézs 2,3; Mal 1,11; Jel 21,24 5 Énekelni fognak az Úr útjairól, mert nagy az Úr dicsősége. 6 Bár fenséges az Úr, meglátja a megalázottat, és messziről megismeri a fennhéjázót. Ézs 57,15 7 Ha szorult helyzetben vagyok is, megtartod életemet. Haragos ellenségeim ellen kinyújtod kezedet, jobbod megsegít engem. 8 Az Úr javamra dönti el ügyemet. Uram, örökké tart szereteted, ne hagyd cserben most sem kezed alkotásait!


Milyen heted volt? Volt olyan, hogy azt érezted, legszívesebben eltűnnél onnan, ahol éppen vagy, mert nagyon ciki volt? Voltál nagyon egyedül, még az üzeneteidre se reagált senki? És az az érzés megvan, amikor már reggel alig van erőd kikelni az ágyból, és ez az erőtlenség van rajtad egész nap – te nem aludtál el valamelyik előadáson? Ismerős. Erőtlenség, kínos szituációk, barátok, akik elhagynak vagy ellened fordulnak; újra és újra átéljük ezeket. Pont, mint a zsoltáros. Olvasd el még egyszer a zsoltárt, aztán gyere vissza! Ha megpróbálod elképzelni a zsoltár íróját, Dávidot, látod, hogy mennyi sok baj éri; ellenségek, magány, erőtlenség. Mégis az egész zsoltárt valami hihetetlen derű járja át, erőt sugároz, és szinte táncra perdül az ember, mikor olvassa. Vajon mi lehet Dávid titka? Nem titok és nem bonyolult: Isten hűségébe kapaszkodik. Nem az őt körülvevő nehézségekre figyel, hanem Istenre néz, Benne örvendezik, énekel Neki! Ismeri Istent, mint a bárány ismeri Pásztorát, és éppen ezért bízik Benne. Lehet, hogy pillanatnyilag minden rossznak tűnik, és talán az is. De Isten hűséges, a javunkat akarja, mindig. Ma az Ő napja van, az Úré. Mi lenne, ha ma egy kicsivel hosszabb időt töltenél Vele, mint szoktál? Beszélj Vele, énekelj Neki, engedd, hogy szeressen! Harmathy ÁgotaNézd meg Folly Réka bizonyságtételét a háttérinfóknál!

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.
Ne lepődj meg, ha ugyanazzal az igehellyel jelölve időnként más verset találsz a különböző fordításokban. Meglesz az is, amit keresel, csak lehet, hogy egy fejezettel előbb vagy később. Ugyanis több fordítás a Septuagintát veszi alapul, amely másképpen osztja föl a zsoltárokat.
Nagyon érdekes, hogy ebben a könyvben van a Biblia legrövidebb és a leghosszabb fejezete is. Megtalálod melyek ezek?