János első levele 3,1-10
2024. január 26.
Kegyelem és igazság


Aki az Istentől született, az nem cselekszik bűnt, mert az ő magja van benne, és nem vétkezhet, mert az Istentől született. (1János 3,9)
Slide1

Szemünk elé kapjuk a kezünket, mint amikor egy vakítóan erős fényszóró jön szembe! Ez így elviselhetetlen teher! Van egyáltalán valami megoldás, feloldás?


Aki a bűnt cselekszi, az az ördögtől van, mert az ördög cselekszi a bűnt kezdettől fogva. Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa. Aki az Istentől született, az nem cselekszik bűnt, mert az ő magja van benne, és nem vétkezhet, mert az Istentől született. Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki nem cselekszi az igazságot, nem az Istentől van, és az sem, aki nem szereti a testvérét. (1János 3,8-10)


János első levele 3,1-10

1 Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minket a világ, mert nem ismerte meg őt. Jn 1,12 2 Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mivé leszünk. Tudjuk, hogy amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, mert olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában. Kol 3,4; 2Kor 3,18 3 Ezért aki így reménykedik benne, megtisztítja magát, mint ahogyan ő is tiszta. 4 Aki bűnt cselekszik, a törvényt is megszegi, mert a bűn törvényszegés. 5 Azt pedig tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket, és hogy őbenne nincsen bűn. Ézs 53,4.9; Jn 1,29; 1Pt 2,24 6 Aki őbenne marad, az nem vétkezik: aki vétkezik, az nem látja és nem ismeri őt. 7 Gyermekeim, senki meg ne tévesszen titeket: aki az igazságot cselekszi, az igaz, mint ahogyan ő is igaz. 8 Aki a bűnt cselekszi, az az ördögtől van, mert az ördög cselekszi a bűnt kezdettől fogva. Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerombolja. 9 Aki az Istentől született, az nem cselekszik bűnt, mert az ő magja van benne, és nem vétkezhet, mert az Istentől született. 10 Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki nem cselekszi az igazságot, nem az Istentől van, és az sem, aki nem szereti a testvérét.


János apostol érvelésében nagyon markánsan jelennek meg a vagy-vagy típusú szétválasztások. Leegyszerűsítve: Ha egy dolog ("A") igaz, nem lehet az ellenkezője ("B") is az. Következésképp "B" csak hazugság lehet. A 6. és 9. verset még sokadszor olvasva is – jelképesen szólva – a szemünk elé kapjuk a kezünket a vakító fény miatt. Bukott természetünk nehezen viseli Isten szentségének kisugárzását, mert képtelen igazságban járni. Feldolgozhatatlanul megterhelnének ezek a sorok, ha nem ismernénk János megelőző mondatait (pl. 1Jn 1,8-10; 2,1; 3,1). A kegyelem és az igazság egyensúlya csak Jézusban található meg (Jn 1,14), mert a kereszten Ő fizette meg az árát annak, hogy Isten kegyelmezhessen nekünk úgy, hogy igazsága is fennmaradjon. A bennünk megszületett új ember, mivel Istenből való, valóban képtelen vétkezni, mint ahogy a bukott természetünk meg képtelen Isten tetszésére élni. Ez a kettő harcban van egymással, míg e testben élünk. A kérdés, hogy melyiknek milyen teret adunk, ill. melyiket hogyan és mire kondicionáljuk. A döntés mindig a miénk. Gondozd, ápold, tápláld és edzd az Istentől kapott új életedet igeolvasás, imádság és engedelmesség által, hogy erőfölényben lehessen minden helyzetben az Isten ellen lázadó régi életeddel szemben! Sólyom AttilaJános első levele

Szeretsz a nagyszüleiddel vagy más idős emberekkel beszélgetni? Szívesen hallgatod a régi történeteket? Örömmel veszed a tanácsaikat, intelmeiket és gondolataikat? Az sem zavar, hogy időnként eltérnek a témától, majd újra visszatérnek hozzá?
János első levelét olvasva pontosan ugyanezt fogod érezni. Az idős János apostol „szeretteinek”, „fiacskáinak” akart írni, de úgy, mintha ott lennének vele, és csak beszélgetne velük. Nem szerkesztette meg előre a levelet, nem építette fel, hogy honnan hová szeretne eljutni. Azonban, amit a hitről és a szeretetről tudni kell, azt mind leírta benne. Igyekezett megismertetni az igazságot, hogy a tévtanítók ne tudják becsapni az övéit. Leírta, hogy Isten világosság és Isten szeretet. Aki ezt felismeri, azt ma sem tudják becsapni semmiféle hamis magyarázattal.
Úgy olvasd ezt a levelet, mintha neked írta volna a nagypapád, aki a legfontosabb útravalóval akart ellátni!