Márk evangéliuma 3,1-6
2024. január 13.
Kemény vagy, mint a kád széle, ugye?


Ekkor haragosan végignézett rajtuk, szomorkodva szívük keménysége miatt; majd így szólt ahhoz az emberhez: Nyújtsd ki a kezedet! (Márk 3,5)
Slide1

Jézus szörnyű halálának gyümölcse, hogy a mi kemény szívünk összetörik.


Nyújtsd ki a kezedet! Az kinyújtotta, és meggyógyult a keze. A farizeusok pedig kimenve, a Heródes-pártiakkal együtt azonnal arról tanácskoztak, hogyan végezzenek vele. (Márk 3,5-6)


Márk evangéliuma 3,1-6

1 Ezután ismét a zsinagógába ment. Volt ott egy sorvadt kezű ember. 2 Figyelték Jézust: vajon meggyógyítja-e szombaton, hogy vádat emelhessenek ellene. 3 Ekkor ezt mondta a sorvadt kezű embernek: Állj ki középre! 4 Hozzájuk pedig így szólt: Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat tenni, életet menteni vagy kioltani? De azok hallgattak. 5 Ekkor haragosan végignézett rajtuk, szomorkodva szívük keménysége miatt; majd így szólt ahhoz az emberhez: Nyújtsd ki a kezedet! Az kinyújtotta, és meggyógyult a keze. 6 A farizeusok pedig kimenve, a Heródes-pártiakkal együtt azonnal arról tanácskoztak, hogyan végezzenek vele.


Nagyon nehezen tudunk belehelyezkedni ebbe a történetbe, egyszerűen nem tudjuk megérteni, hogy lehet fontosabb a törvény betűje, mint egy beteg ember gyógyulása. Különben meg az is fura, hogy Jézus miért nem várt mondjuk egy napot, miért kellett bosszantania a farizeusokat? Ez a beteg ember akkor is nagyon boldog lett volna, ha mondjuk Jézus azt mondja neki, hogy gyere vissza holnap, akkor majd meggyógyítalak. Nehéz elképzelnünk… vagy mégsem? A mi világunk keménységet vár el tőlünk. Át kell törni minden akadályon, bármi áron és ehhez keménynek kell lenni; nem kell érzékenykedni, ha egy közeli barátunkat éri hátráltatás, azért, hogy mi előrébb jussunk. Nem szabad kimutatni az érzelmeinket, mert még esetleg gyengének látszunk. És a hit útján is megkeményedünk. Nekünk már nem lehet újat mondani, nem tudunk nagyvonalúak lenni, nehezen megy a megbocsátás… Te is kemény vagy, mint a kád széle? Jézus meggyógyította a sorvadt kezű embert, irgalmas volt és Ő Ura a szombatnak is (ugye, emlékeztek?). Vele viszont nem voltak irgalmasak, halálra szánták, és meg is ölték. Jézus szörnyű halálának gyümölcse, hogy a mi kemény szívünk összetörik. És már nem akarjuk, hogy mindig igazunk legyen, fontosabb lesz az irgalmasság és a szeretet. Engedd, hogy Jézus halálos szeretete megolvassza a szívedet! Harmathy ÁgotaHallgasd meg: Szántsd fel Uram - Mike Sámuel

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.