Márk evangéliuma 13,1-13
2024. március 16.
Kitartás!


DE aki mindvégig kitart, az üdvözül. (Márk 13,13)
Slide1

Az életünknek vannak olyan nemszeretem fejezetei, amik egyszerűen elkerülhetetlenek.


Jézus pedig így kezdett beszélni hozzájuk: Vigyázzatok, hogy senki meg ne tévesszen titeket!  Sokan jönnek majd az én nevemben, és azt mondják: Én vagyok! - és sokakat megtévesztenek. Amikor pedig háborúkról és háborús hírekről hallotok, ne rémüljetek meg: ennek meg kell történnie, de ez még nem a vég. (Márk 13,5–7)


Márk evangéliuma 13,1-13

1 Amikor Jézus kiment a templomból, egyik tanítványa így szólt hozzá: Mester, nézd, mekkora kövek és mekkora épületek! 2 Jézus ezt mondta neki: Látod ezeket a nagy épületeket? Nem marad itt kő kövön, amit le ne rombolnának. 3 Amikor az Olajfák hegyén ült, a templommal átellenben, maguk között megkérdezte tőle Péter, Jakab, János és András: 4 Mondd meg nekünk, mikor történnek meg ezek, és mi lesz annak a jele, hogy mindez beteljesedik? 5 Jézus pedig így kezdett beszélni hozzájuk: Vigyázzatok, hogy senki meg ne tévesszen titeket! 6 Sokan jönnek majd az én nevemben, és azt mondják: Én vagyok! – és sokakat megtévesztenek. 7 Amikor pedig háborúkról és háborús hírekről hallotok, ne rémüljetek meg: ennek meg kell történnie, de ez még nem a vég. 8 Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, mindenfelé földrengések és éhínségek lesznek: ez csak a vajúdás kínjainak kezdete. Ézs 19,2; 2Krón 15,6 9 Ti pedig vigyázzatok magatokra: mert bíróságoknak adnak át titeket, zsinagógákban vernek meg, helytartók és királyok elé állítanak énértem, tanúbizonyságul nekik. 10 Előbb azonban minden nép között hirdetni kell az evangéliumot. 11 Amikor pedig elhurcolnak és átadnak titeket, ne aggódjatok előre, hogy mit mondjatok, hanem azt mondjátok, ami megadatik nektek abban az órában, mert nem ti vagytok, akik szóltok, hanem a Szentlélek. 12 Akkor majd testvér a testvérét, apa a gyermekét adja halálra, gyermekek támadnak szüleik ellen, és megölik őket, Mik 7,6 13 és mindenki gyűlöl majd titeket az én nevemért; de aki mindvégig kitart, az üdvözül. Jn 15,21


Szinte hihetetlen, de a tévében, rádióban kábé ugyanazt halljuk mostanában, mint amit Jézus a tanítványoknak mondott: háborúk híre, földrengések, éhezés, harcok zaja… De ami még durvább: Jézus azt mondja, ezeknek meg kell lenniük. Nem lehet áttekerni az unalmas vagy fájdalmas jeleneteket. Az életünknek vannak olyan nemszeretem fejezetei, amik egyszerűen elkerülhetetlenek. Jézus úgy beszélt a nehézségekről, mint egy szúnyogcsípésről. A szúnyog csíp és kész. Nem az a fontos, hogy mekkora a baj, hogyan lesz ez, vagy mikor. A kérdés inkább az, hogy mit tudsz tenni, amikor megtörténik. Nézzük, Jézus miket tanácsol: Vigyázz magadra, maradj észnél! Ne hagyd magad átverni mindenféle álhírekkel, és ne ringasd magad rózsaszín álmokba! Ne aggódj előre! Ha hozzám hasonló ember vagy, akkor a te fejedben is sorban állnak az A, B, C és Z tervek. Nem is ezzel van a baj, hanem a „Jaj, mi lesz, ha…” kezdetű mondatokkal. Megmondom neked, mi legyen: Istenbe kapaszkodva találjon rád a probléma! Akkor a Szentlélek veled lesz, és te teljes mértékben felkészült leszel. Tarts ki! Sokszor nem a tehetség vagy a tapasztalat visz győzelemre, hanem a kitartás. Akár benne vagy most a szószban nyakig, akár nyugis az életed, ne hanyagold el az Istennel való kapcsolattartást! Ez a legerősebb védőruhád, amikor a Szúnyog a füled mellett muzsikál. Olasz TímeaHallgad meg a Casting Crowns: All Because Of Mercy című dalát a háttérinfóknál.

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.