Márk evangéliuma 2,18-22
2024. január 11.
Most sírjak vagy nevessek?


Vajon böjtölhet-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? (Márk 2,19)
Slide1

És mikor Jézusban eljött a megígért Megváltó, nem ismerik fel, továbbra is böjtölnek. Ahelyett, hogy meglátnák, Isten teljesen újat készített számukra Jézusban.


Vajon böjtölhet-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Addig, amíg velük van a vőlegény, nem böjtölhetnek. De jönnek majd napok, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor azon a napon böjtölni fognak. (Márk 2,19-20)


Márk evangéliuma 2,18-22

18 János tanítványai és a farizeusok tartották a böjtöt. Odamentek Jézushoz, és megkérdezték tőle: Miért böjtölnek János tanítványai és a farizeusok tanítványai, a te tanítványaid pedig miért nem böjtölnek? 19 Jézus ezt mondta nekik: Vajon böjtölhet-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Addig, amíg velük van a vőlegény, nem böjtölhetnek. 20 De jönnek majd napok, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor azon a napon böjtölni fognak. 21 Senki sem varr foltot új posztóból régi ruhára, mert a toldás tovább szakítja, az új a régit, és még nagyobb lesz a szakadás. 22 És senki sem tölt újbort régi tömlőbe, mert szétrepeszti a bor a tömlőt, és tönkremegy a bor is, a tömlő is; hanem az újbor új tömlőbe való.


Képzeld el, hogy egy lakodalomban vagy, ott ülsz az asztalnál, ami roskadásig tele van rakva minden földi jóval. De valami nagyon furcsa; ahogy körülnézel, mindenki nagyon szomorú, vannak, akik sírnak is, és senki nem eszik egy falatot sem, nem is menne le a torkukon bánatukban. Ez egyszerűen elképzelhetetlen! Az esküvőhöz hozzátartozik az öröm, a beteljesülés öröme. Egy lagziban nincs helye a böjtölésnek és a szomorkodásnak! Jézus korában a nagyon vallásos zsidók hetente kétszer böjtöltek, így imádkoztak a Messiás eljöveteléért, hogy jöjjön el a beteljesülés ideje, az öröm, mikor Isten meglátogatja népét szabadításával. És mikor Jézusban eljött a megígért Megváltó, nem ismerik fel, továbbra is böjtölnek. Ahelyett, hogy meglátnák, Isten teljesen újat készített számukra Jézusban. Ebben az új szövetségben örvendezni kell, nem pedig szomorkodni, gyászolni és böjtölni. És velünk mi a helyzet? Jézus velünk van ígérete szerint, hiszen él, legyőzte a halált. Igen, itt van. Örvendeznünk kellene, mint ahogy a menyasszony örül a vőlegényének. De közben érezzük, hogy ez még nem a teljesség, nem a végső beteljesülés. Igen, szomorkodunk és könyörgünk, böjtölünk, hogy jöjjön vissza Jézus, hogy beteljesüljenek Isten ígéretei, hogy ne legyen több háború, betegség, hogy ne legyen szenvedés és sírás. Sírjak vagy nevessek? Igen. Örvendezz az élő Jézus jelenlétében és imádkozz a beteljesülésért! Harmathy ÁgotaHallgasd meg: Kezdetben – (MABIM DICS)

Márk evangéliuma
Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.