Márk evangéliuma 2,23-28
2024. január 12.
Na, ki az Úr a háznál?


A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért; tehát az Emberfia ura a szombatnak is. (Márk 2,27-28)
Slide1

Alapvetően ez a törvény is Istenről szól; Isten akkor is gondoskodik rólad és a világról, ha te azon a bizonyos megkülönböztetett napon nem csinálsz semmit. Amikor egy napot a héten teljesen Istennek szentelsz, megvallod, hogy Ő az Úr.


És történt, hogy Jézus szombaton gabonaföldeken ment át, és tanítványai útközben tépdesni kezdték a kalászokat. A farizeusok így szóltak hozzá: Nézd, miért tesznek szombaton olyat, amit nem szabad? (Márk 2,23-24)


Márk evangéliuma 2,23-28

23 És történt, hogy Jézus szombaton gabonaföldeken ment át, és tanítványai útközben tépdesni kezdték a kalászokat. 24 A farizeusok így szóltak hozzá: Nézd, miért tesznek szombaton olyat, amit nem szabad? 25 Ő ezt kérdezte tőlük: Sohasem olvastátok, mit tett Dávid, amikor szükséget szenvedett, és megéhezett ő is meg azok is, akik vele voltak? 1Sám 21,4-7 26 Miként ment be az Isten házába Ebjátár főpap idején, és hogyan ette meg a szent kenyereket, amelyeket nem szabad megenni másnak, csak a papoknak, és azoknak is adott, akik vele voltak? 3Móz 24,5-9 27 Majd hozzátette Jézus: A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért; 5Móz 5,14 28 tehát az Emberfia ura a szombatnak is.


Tudtad, hogy az angol parlament épületébe szigorúan tilos belépni páncélban? 1313 óta ez a törvény Angliában. És azt is kimondja egy másik törvény, hogy meg sem szabad halni a parlamentben. Vagy például Japánban törvény tiltja a kövérséget. Jókat lehet nevetni ezeken a vicces törvényeken, sok ilyen van világszerte, ezeknek valaha biztosan volt valami értelme, de ma már egyáltalán nem értjük őket: vajon mi értelme van ezeknek? Izráel az Egyiptomból való szabadulás után Istentől kapott egy csomó törvényt és szabályt, ami arra tanította őket, hogyan lehet szabadon élni Isten népeként, egészen máshogy, mint a környező népek. Itt van például ez a szombat-dolog is. Mi is ennek az értelme? Hogy semmit ne dolgozz, pihenj, mert nagyon fárasztó az élet? Persze, van szó benne pihenésről, igen, de alapvetően ez a törvény is Istenről szól; Isten akkor is gondoskodik rólad és a világról, ha te azon a bizonyos megkülönböztetett napon nem csinálsz semmit. Amikor egy napot a héten teljesen Istennek szentelsz, megvallod, hogy Ő az Úr, Övé a hatalom mennyen és földön, Ő a Teremtő, Megváltó és megszentelő Isten. Mit csinálsz vasárnap? Mi lenne, ha egész lényeddel megvallanád, hogy Jézus az Úr a te életedben is? Harmathy ÁgotaMárk evangéliuma

Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.