Márk evangéliuma 12,1-12
2024. március 11.
Nagylelkű nagybirtokos


Volt még egy szeretett fia. Utoljára őt küldte el hozzájuk, mert azt gondolta: A fiamat meg fogják becsülni. (Márk 12,6)
Slide1

Egy célszerűen gondolkodó üzletember soha nem kockáztatná fia életét olyan szakmai feladat miatt, amibe néhány munkatársa belepusztult már. Ez a szőlőbirtokos vajon miért teszi?


Majd amikor eljött az ideje, elküldött a munkásokhoz egy szolgát, hogy megkapja tőlük a részét a szőlő terméséből. De azok megragadták a szolgát, megverték, és elküldték üres kézzel. Ismét elküldött hozzájuk egy másik szolgát, ezt pedig agyba-főbe verték, és megalázták. Újból küldött egy szolgát; ezt megölték, azután sok más szolgát is; némelyeket megvertek, másokat pedig megöltek. (Márk 12,2-5)


Márk evangéliuma 12,1-12

1 Jézus ekkor példázatokban kezdett szólni hozzájuk: Egy ember szőlőt ültetett, kerítéssel vette körül, borsajtót ásott, és őrtornyot épített. Azután bérbe adta szőlőmunkásoknak, és idegenbe távozott. Ézs 5,1-7 2 Majd amikor eljött az ideje, elküldött a munkásokhoz egy szolgát, hogy megkapja tőlük a részét a szőlő terméséből. 3 De azok megragadták a szolgát, megverték, és elküldték üres kézzel. 4 Ismét elküldött hozzájuk egy másik szolgát, ezt pedig agyba-főbe verték, és megalázták. 5 Újból küldött egy szolgát; ezt megölték, azután sok más szolgát is; némelyeket megvertek, másokat pedig megöltek. 6 Volt még egy szeretett fia. Utoljára őt küldte el hozzájuk, mert azt gondolta: A fiamat meg fogják becsülni. Zsid 1,1-2 7 A munkások azonban ezt mondták egymás között: Ez az örökös, gyertek, öljük meg, és mienk lesz az örökség! 8 Megragadták, megölték őt, és kidobták a szőlőn kívülre. 9 Mit tesz hát majd a szőlő ura? Eljön, és elpusztítja a munkásokat, azután másoknak adja a szőlőt. 10 Vajon nem olvastátok a Szentírásban: „A kő, amelyet az építők megvetettek, az lett a sarokkő; Zsolt 118,22-23 11 az Úrtól lett ez, és csodálatos a mi szemünkben”? 12 Ekkor el akarták őt fogni, de féltek a sokaságtól. Mert megértették, hogy róluk mondta a példázatot. Ezért otthagyták őt, és elmentek.


A lakást keresők egyik legkomolyabb dilemmája: vásárolni vagy bérelni? Lakbért érdemes-e fizetni vagy hiteltörlesztést? Az a bérlő a legveszélyesebb, aki azon ármánykodik, hogy valahogy kitúrja a tulajdonost és megszerezze magának a lakást. Ebben a történetben a szőlőmunkások pont ezt az aljasságot tervezik. A gazda joggal várja el, hogy tulajdona hasznot hozzon neki. Küldi is rendszeresen képviselőit a haszonért, a bérlő azonban fittyet hány a szerződésre. Nem csak hogy nem fizet, de a küldötteket is vagy agyba-főbe veri, vagy kinyírja. Itt lenne az ideje, hogy a gazda a törvény erejével lépjen fel, és megbüntesse a gonosz szőlőműveseket. Ehelyett nagyon is észszerűtlen lépésre szánja el magát a szőlő ura: beveti egyetlen szeretett fiát. Amikor a bérlők meglátják őt, abban a hiszemben akarják eltenni láb alól, hogy a tulaj már nyilván nem él, ha feltűnt az örökös. Mindenki tudja, hogy ilyen tulajdonos nincs. Jézus itt éppen ezt a meglepő viselkedést használja fel arra, hogy hangsúlyozza Isten türelmének, áldozatvállalásának mérhetetlen nagyságát. Látod ma a világban annak a jeleit, hogy sokan gondolják halottnak a tulajdonost, Istent? S hogy emiatt pedig mindenki azt hiszi, övé a világ, és azt csinál, amit akar? Ebben a közegben tudod értékelni Isten nagyvonalú, érted kockáztató kegyelmét? Ne feledd: más vagyonát kezeled, amikor az időddel, tehetségeddel, pénzeddel, kapcsolataiddal, azaz önmagaddal törődsz! Mit tudsz mondani Jézusnak akkor, amikor tőled kéri a rád bízottakból neki járó részt? Kántor TamásMárk evangéliuma

Ha egy eseményről, amelyen nem vettél részt pontosan akarod tudni, hogy milyen volt, és mi is történt ott valójában, akkor hol keresed az igazságot? Átnézed a hírportálokat, hogy mit írnak, vagy a hozzászólásokból próbálod kitalálni, hogy mi történt? Esetleg az ismerőseid között keresel olyat, aki többet tud a dologról? Azt hiszem, ez visz legközelebb a valósághoz. Jézus életéről is úgy tudhatjuk meg a legtöbbet, ha olyan embertől hallunk róla, aki ott volt. Ezért érdemes elolvasni az evangéliumokat. Márkról ugyan nem tudjuk, hogy ott volt-e az eseményeknél, de az biztos, hogy mestere, Péter mindenütt jelen volt, amikor Jézus tanított és csodákat tett, és ott volt akkor is, amikor megfeszítették Krisztust, sőt a feltámadása után is találkozott vele.
Márk Pétertől sokszor hallhatta Jézus történetét és fordította szavait, hisz tolmácsként és munkatársként is mellette volt. Valószínűleg Péter élete vége felé az ő beleegyezésével, esetleg diktálására írta le Márk Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét 64-65 tájékán.
Máté ugyan megelőzi az Újszövetségben, de mégis Márk a legelső leírt evangélium a négy közül. És ez a legrövidebb is. Éppen ezért bátran ajánlhatod azoknak a barátaidnak is elolvasásra, akik még nem ismerik a Bibliát és nem tudják, hol kezdjenek hozzá. Mert ebben a könyvben nem találnak nehezen érthető részeket, nemzetségtáblázatokat, azonban megtalálnak mindent, amit Isten Szolgájáról, Jézus Krisztusról tudniuk kell.