Péter első levele 4,1-6
2024. április 12.
Ne kövesd a tömeget!


Mivel tehát Krisztus testben szenvedett, vértezzétek fel magatokat azzal a felismeréssel, hogy aki testileg szenved, az elszakad a bűntől. (1Péter 4,1)
Slide1

Van olyan szenvedés, amit okkal enged meg Isten az életünkben, hogy ez által tisztítson meg a bűneinkből.


Mivel tehát Krisztus testben szenvedett, vértezzétek fel magatokat azzal a felismeréssel, hogy aki testileg szenved, az elszakad a bűntől, 2hogy többé ne emberi vágyak, hanem Isten akarata szerint éljétek le testi életetek hátralevő idejét. (1Péter 4,1-2)


Péter első levele 4,1-6

1 Mivel tehát Krisztus testben szenvedett, vértezzétek fel magatokat azzal a felismeréssel, hogy aki testileg szenved, az elszakad a bűntől, Zsid 12,2 2 hogy többé ne emberi vágyak, hanem Isten akarata szerint éljétek le testi életetek hátralevő idejét. 3 Bizony, elég volt abból, hogy a múltban a pogányok szokása szerint kicsapongásokban, kívánságokban, részegeskedésekben, dorbézolásokban, tivornyázásokban és szentségtelen bálványimádásokban éltetek. 4 Azért csodálkoznak rajtatok, sőt káromolnak titeket, mert nem rohantok velük együtt a kicsapongásnak ugyanabba a posványába. 5 De számot fognak adni annak, aki készen áll ítélni élőket és holtakat. 6 Mert a holtaknak is azért hirdettetett az evangélium, hogy megítéltessenek ugyan mint emberek testben, de éljenek Isten szerint lélekben.


A mai modern világban az élet nehéz lehet, különösen az iskolás, főiskolás vagy egyetemista fiatal hívők számára. Egyszer egy bölcs ember ezt a tanácsot adta: „Ne hagyd, hogy a világ belekényszerítsen az öntőformájába!” Péter is ugyanerről beszél a korabeli híveknek. Semmi sem változott! A világ ma is sokféle módon próbál belerángatni minket rossz és erkölcstelen dolgokba. Ha pedig nem követjük őket, akkor megkeserítik az életünket és ócsárolnak, mert nem megyünk velük. Az apostol tanácsa világos: mindig azt tegyük, ami kedves Istennek (2. v.). Jó pár évvel ezelőtt rossz és bűnös szokásokat vettem fel, szimplán azáltal, hogy egy lettem a tömegből. Nem a rock’n’roll bandában való zenéléssel volt a baj (amit egyébként nagyon élveztem), hanem a társasággal, és mindazzal, ami velük járt: a csúnya beszéddel, a piálással, egymás önző kihasználásával. A dobos alkoholista lett, a basszusgitáros drogfüggő, az énekes pedig fűvel-fával lefeküdt. A mai napig is nagyon hálás vagyok Istennek, hogy kiemelt ebből a mocsokból: pár igazi hívő beszélt nekem az evangéliumról. Új életet és új reményt kaptam – és újrakezdtem! Újra énekeltem egy rock’n’roll bandában, de most már olyanokkal, akik szerették az Urat és a zenéjükön keresztül a hitüket akarták megosztani az emberekkel. És már nem a tömeget követjük! Gus EyreHallgasd meg Josiah Queen - The Prodigal című számát a háttérinfóknál!

Péter első levele
Péter Jézus tanítványaként minden fontos dolognak részese volt: hallotta Mestere tanításait, látta és tapasztalta a csodákat, felismerte, hogy Jézus a Krisztus, az élő Istennek Fia. Szomorkodott, amikor Jézust elfogták és megfeszítették, de teljes öröme volt, amikor találkozhatott és beszélgethetett a feltámadott Úrral. Éppen ezért, ha van valaki, aki össze tudja foglalni a keresztyénség lényegét az ő, és ezt meg is tette első levelében, amelyet körlevélként küldött el a „szétszórtságban” élőknek 63-64 tájékán. Akkoriban ő az általa Babilonnak nevezett Rómában volt és ott vezette a helyi gyülekezetet.
A levelet nem saját maga írta, hanem társa, Szilvánusz jegyezte le. De nem a betűk formája, vagy a kifejezések szépsége a fontos, hanem az üzenet, amit Péter mindenkivel meg akart értetni, hogy a keresztyén embernek van reménysége és elhívatása, és nem mindegy hogyan viselkedik a környezetével és a gyülekezetével. Luther azt mondta erről a levélről: „Az apostol semmit nem felejtett el itt abból, amit egy keresztyénnek tudnia kell.” Kíváncsi vagy rá, hogy milyennek kell lenned Krisztus követőjeként? Akkor olvasd sorra mind az öt fejezetet és megtudod, hogy miként lehet még a szenvedésben is dicsőíteni Istent!