A Zsoltárok könyve 133
2024. június 2.
Rá van szükségünk


Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! (Zsoltárok 133,1)
Slide1

Nyilván a zsoltáros csupán álmodozik, hiszen olyan nincs, hogy mindig szép és jó legyen egy közösségben.


Olyan ez, mint mikor a drága olaj a fejről lecsordul a szakállra, Áron szakállára, amely leér köntöse gallérjára. Olyan, mint a Hermón harmatja, amely leszáll a Sion hegyére. Csak oda küld az Úr áldást és életet mindenkor. (Zsoltárok 133,2–3)


A Zsoltárok könyve 133

1 Zarándokének. Dávidé. Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! 2 Olyan ez, mint mikor a drága olaj a fejről lecsordul a szakállra, Áron szakállára, amely leér köntöse gallérjára. 2Móz 29,7 3 Olyan, mint a Hermón harmatja, amely leszáll a Sion hegyére. Csak oda küld az Úr áldást és életet mindenkor.


Sok nép vendégszerető, és láthatunk köreinkben összetartó közösségeket. Nem lehetünk egységben, ha csupán a magunk óhaját, sóhaját teljesítjük és nem lesz felszabadult lelkiismeretünk, ha nem vagyunk képesek megbocsátani, elengedni, felejteni. Nyilván a zsoltáros csupán álmodozik, hiszen olyan nincs, hogy mindig szép és jó legyen egy közösségben. Ha megfigyeljük ezt a két képet, amelyet a zsoltáros használ: Áron fejéről lefolyó olaj, Hermón és Sion hegyére hulló harmat, akkor láthatjuk, hogy az áldás, kenet kívülről érkezik. Szinte tőlünk függetlenül. De valamit mégis tennünk kell! Elhinni Istennek, hogy szükségünk van Rá és egymásra. Milyen felszabadító, hogy az egységet, életet és az áldást maga Isten garantálja, úgy, hogy mi meg kell bízzunk a Fiában és a Szentlélekben, aki szüntelen munkálkodik. Korunk trendi mottója az, hogy higgy, amiben szeretnél és cselekedj aszerint, tolerálj másokat, hogy téged is tolerálhassanak. A baj csak az, hogy így egyre kevesebb lesz az, amiben egyet fogunk érteni. Balla HelgaNézd meg a The Chosen második évadjának hatodik részét! Engem annyira megérintett, ahogy a tanítványok és Jézus gyakorolták a testvéri szeretetet, egységet.

A Zsoltárok könyve
Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és nagyon nehezen tudtad megfogalmazni az érzéseidet, gondolataidat, és hirtelen a másik néhány mondatban, vagy csak egy-két szóban, de pontosan azt mondta el, amit te akartál? Ha volt már ilyen, tudod, hogy ez milyen nagy segítség abban, hogy tovább tudj lépni, más oldalról lásd a helyzetedet vagy észrevedd, hogy mi a feladatod.
A Zsoltárok könyvének olvasása közben pontosan ezt élheted át! Kavarognak benned a gondolatok és érzelmek, erre a zsoltáros azt mondja: ismerem a helyzetedet, én is ezt éreztem, amikor leírtam ezt a verset, és kiöntöttem a szívemet Isten előtt, Ő fölemelt akkor, megvigasztalt, erőt adott és most hálásan dicsőítem Őt.
Nem igazán találsz olyan élethelyzetet, amelyet a zsoltárok között ne írt volna le valaki. Dávid király közel a felét írta a százötven zsoltárnak. De mások is írtak ebben az öt, különböző hosszúságú könyvben olyan költeményeket, dicsérő énekeket (ez a zsoltár jelentése), amelyek egyénileg vagy közösségben is, más-más dallamra vagy különböző hangszerkísérettel énekelhetők.
Ne lepődj meg, ha ugyanazzal az igehellyel jelölve időnként más verset találsz a különböző fordításokban. Meglesz az is, amit keresel, csak lehet, hogy egy fejezettel előbb vagy később. Ugyanis több fordítás a Septuagintát veszi alapul, amely másképpen osztja föl a zsoltárokat.
Nagyon érdekes, hogy ebben a könyvben van a Biblia legrövidebb és a leghosszabb fejezete is. Megtalálod melyek ezek?