Péter első levele 1,22-2,3
2024. április 4.
Tisztító igazság


Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel. (1Péter 1,22)
Slide1

Igaz, hogy szentséget kaptunk Istentől, amikor újjászülettünk, és szellemünk el van pecsételve az örök életre. De a testünk és lelkünk továbbra is ki van téve a világ koszának. Mosakodnunk kell…


Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, mint akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magból születtetek újjá, Isten élő és maradandó igéje által. (1Péter 1,22–23)


Péter első levele 1,22-2,3

1 Levetve tehát minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigységet és minden rágalmazást, 2 mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre, 3 mivel megízleltétek, hogy jóságos az Úr. Zsolt 34,9


Miről is van itt szó? Példával magyarázom: A sátán hazugságokkal sebzi és piszkítja az életünket. Ilyen hamis üzenetekkel (lehet, hogy te is hallottál ilyeneket gyerekkorodban): „Rossz vagy!”, „Te semmirekellő!”, „Neked semmi sem fog sikerülni!”, „Miattad rontottam el az életem!”, „Te vagy a hibás.” – Akármilyen tiszteletre méltó tekintélyszemély (szülő, tanár, edző, pap) mondta ezeket neked vagy másnak, ezek romboló ördögi hazugságok. Amikor újjászületett életet kapunk, akkor a fenti üzeneteket Isten egy fontos kijelentése írja át teljesen: TE VAGY AZ ÉN SZERETETT FIAM (lányom), AKIBEN GYÖNYÖRKÖDÖM! Eredetileg Jézusnak mondta ezt az Atya, amikor a Jordánban megkeresztelkedett. De amint mi belekeresztelkedünk Jézus halálába és feltámadásába, onnantól Krisztusban vagyunk – tehát: amit neki mond az Atya, azt nekünk is mondja. EZ AZ IGAZSÁG! És ez az igazság szorítja ki az ördög által belém sulykolt hazugságokat. Megtéréskor a szellemünk szentté és tökéletessé lesz, de a hazugságon felnőtt testünk és lelkünk még reflexszerűen követi a zsigereinkbe oltott hamis üzeneteket. Ezeket kell Isten igéjének/igazságának engedelmeskedve kimosnunk magunkból. Olvasd Isten szeretet-üzeneteit minden nap, töltődj fel, és add tovább – te már a szeretetet sulykold! Zámbó AndrásHallgasd meg Sarah Kroger Belovedness című dalát a háttérinfóknál.

Péter első levele
Péter Jézus tanítványaként minden fontos dolognak részese volt: hallotta Mestere tanításait, látta és tapasztalta a csodákat, felismerte, hogy Jézus a Krisztus, az élő Istennek Fia. Szomorkodott, amikor Jézust elfogták és megfeszítették, de teljes öröme volt, amikor találkozhatott és beszélgethetett a feltámadott Úrral. Éppen ezért, ha van valaki, aki össze tudja foglalni a keresztyénség lényegét az ő, és ezt meg is tette első levelében, amelyet körlevélként küldött el a „szétszórtságban” élőknek 63-64 tájékán. Akkoriban ő az általa Babilonnak nevezett Rómában volt és ott vezette a helyi gyülekezetet.
A levelet nem saját maga írta, hanem társa, Szilvánusz jegyezte le. De nem a betűk formája, vagy a kifejezések szépsége a fontos, hanem az üzenet, amit Péter mindenkivel meg akart értetni, hogy a keresztyén embernek van reménysége és elhívatása, és nem mindegy hogyan viselkedik a környezetével és a gyülekezetével. Luther azt mondta erről a levélről: „Az apostol semmit nem felejtett el itt abból, amit egy keresztyénnek tudnia kell.” Kíváncsi vagy rá, hogy milyennek kell lenned Krisztus követőjeként? Akkor olvasd sorra mind az öt fejezetet és megtudod, hogy miként lehet még a szenvedésben is dicsőíteni Istent!