János első levele 1,5-10
2024. január 19.
Világosságban járni


Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. (1János 1,9)
Slide1

A keresztyénségben amolyan orvosi logika működik: nem rejtegetjük a rosszat az áldott orvos előtt, hanem feltárjuk előtte – csak így tud meggyógyítani…


Ha pedig a világosságban járunk… akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg… Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. (1János 1,7-9)


János első levele 1,5-10

5 Ez pedig az az üzenet, amelyet tőle hallottunk, és hirdetünk nektek, hogy az Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség. 6 Ha azt mondjuk, hogy közösségünk van vele, és a sötétségben járunk, akkor hazudunk, és nem cselekedjük az igazságot. 7 Ha pedig a világosságban járunk, ahogyan ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. 8 Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság. 9 Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. 10 Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, hazuggá tesszük őt, és nincs meg bennünk az ő igéje.


Az újjászületett embernek új szíve, új ambíciói, új tervei lesznek – tulajdonképpen Jézus-természetű lesz, hiszen Jézus lelke, a Szentlélek költözik belé. Amikor azonban kilépünk a világba, ott nagy hatással lehetnek ránk az önző önmegvalósítás, birtoklás- és hatalomvágy, és egyéb testi vágyak kísértései. Ezeket hívja János „sötétségben járásnak”. Aki elkötelezte magát Krisztusnak, annak el kell határolódnia ezektől. Ez sokszor nem sikerül. Az életünk csatatérré válik, ahogy újra és újra próbál beszippantani a világ. Ne áltassuk magunkat, hogy tökéletes, krisztusi életet élünk – bár ez lenne az ideális. Képmutatók és álszentek rengetegen a hívők között, abbeli igyekezetükben, hogy nekik meg kell felelni az isteni normáknak. Félnek bevallani, hogy a keresztyén ember is elbukhat, és el is bukik. Nem abban különbözünk a nem hívő emberektől, hogy tökéletesen jók vagyunk, hanem abban, hogy törekszünk a jóra, és amikor elvétjük, akkor tudjuk, hogy mi a megoldás. A bűnt felismerjük, megbánjuk, bűnnek valljuk, és megtagadjuk. Ez a mi mozdulatunk. A többit Jézus megtette már. Elvette a büntetésünket. Ő hű és igaz, megtisztít minket minden hamisságtól. Világosságban járni azt jelenti, hogy újra és újra kitagadom magamból a környékező sötétséget (bűnvallás), és beengedem a világosságot (az evangélium megbocsátó igazságát). Te ezt hogyan gyakorlod? Zámbó AndrásJános első levele

Szeretsz a nagyszüleiddel vagy más idős emberekkel beszélgetni? Szívesen hallgatod a régi történeteket? Örömmel veszed a tanácsaikat, intelmeiket és gondolataikat? Az sem zavar, hogy időnként eltérnek a témától, majd újra visszatérnek hozzá?
János első levelét olvasva pontosan ugyanezt fogod érezni. Az idős János apostol „szeretteinek”, „fiacskáinak” akart írni, de úgy, mintha ott lennének vele, és csak beszélgetne velük. Nem szerkesztette meg előre a levelet, nem építette fel, hogy honnan hová szeretne eljutni. Azonban, amit a hitről és a szeretetről tudni kell, azt mind leírta benne. Igyekezett megismertetni az igazságot, hogy a tévtanítók ne tudják becsapni az övéit. Leírta, hogy Isten világosság és Isten szeretet. Aki ezt felismeri, azt ma sem tudják becsapni semmiféle hamis magyarázattal.
Úgy olvasd ezt a levelet, mintha neked írta volna a nagypapád, aki a legfontosabb útravalóval akart ellátni!