Az Apostolok Cselekedetei 15,36-41
2024. június 13.
Vita kis dolgokban, egység a lényegben


Barnabás azt akarta, hogy vigyék magukkal Jánost is, akit Márknak hívtak. Pál azonban úgy tartotta helyesnek, hogy ne vigyék magukkal… (ApCsel 15,37-38a)
Slide1

Az előző részek nagy kérdésekben történő megegyezése vajon azt is jelenti, hogy minden részletben, mindig egyetértenek majd a hívők? Úgy látszik, nem.


Emiatt meghasonlás támadt közöttük, és ezért különváltak egymástól: Barnabás magával vitte Márkot, és elhajózott Ciprusra. Pál pedig Szilászt választotta társul, és miután az Úr kegyelmébe ajánlották őt a testvérek, útnak indult; bejárta Szíriát és Kilikiát, és erősítette a gyülekezeteket. (ApCsel 15,39-41)


Az Apostolok Cselekedetei 15,36-41

36 Néhány nap múlva pedig ezt mondta Pál Barnabásnak: Térjünk vissza, látogassuk meg a testvéreket valamennyi városban, ahol hirdettük az Úr igéjét, és lássuk, hogy megy a soruk. 37 Barnabás azt akarta, hogy vigyék magukkal Jánost is, akit Márknak hívtak. 38 Pál azonban úgy tartotta helyesnek, hogy ne vigyék magukkal azt, aki elvált tőlük Pamfíliánál, és nem ment velük együtt a munkába. 39 Emiatt meghasonlás támadt közöttük, és ezért különváltak egymástól: Barnabás magával vitte Márkot, és elhajózott Ciprusra. 40 Pál pedig Szilászt választotta társul, és miután az Úr kegyelmébe ajánlották őt a testvérek, útnak indult; 41 bejárta Szíriát és Kilikiát, és erősítette a gyülekezeteket.


Vannak-e viták a családodban? Ha van is egyet nem értés, azért a szeretet, egymás támogatása megmarad, ugye? „A fő dolgokban egység, a mellékesekben szabadság és mindenben szeretet.” – kb. 500 éves ez a mondás, és sok esetben ma is alkalmazható. Pál és Barnabás kiválóan vizsgázik ennek az elvnek az alkalmazásából. Nem akarnak saját érzéseikkel, felfogásukkal szembe menni, vagy azt a látszatot kelteni, hogy igenis ők mindig és mindenben egyetértenek. Vállalják álláspontjukat, ki is mondják azt, de nem esnek egymásnak, nem kapnak hajba. Egyszerűen meghozzák azt a döntést, hogy akkor menjenek külön úton. Nem mellékesen ennek a döntésnek hosszabb távon pozitív gyümölcsei is vannak. Ám nagyon vigyázzunk! Itt szoros munkatársi kapcsolatról van szó, amiből több lehet egy életben. De nehogy valaki azt a következtetést vonja le ebből, hogy ez mintát ad házassági krízis kezelésére is! Semmiképpen! Házastársból jó esetben egy van, nem több. A vitákat ott nem szétválással kell megoldani, hanem lehetőleg megegyezéssel, megengedő elfogadással és leginkább megbocsátással, ha arra van szükség. Viszont nagyon is alkalmas lehet ez a példa a párválasztási kérdések idején. Nem kell benne ragadni egy kapcsolatban, ha az hosszú távon aggályos, mert nincs meg a kellő harmónia. Van esetleg valamilyen hasonló dilemma körülötted mostanság? Jó megtalálni az adott helyzetben a konfliktusok kezelésének megfelelő módját. Kívánom, hogy sikerüljön! Kérhetsz segítséget, amíg nem késő! Kántor TamásHallgasd meg Bryan & Katie Torwald - Simple Kingdom című dalát a háttérinfóknál!

Az Apostolok Cselekedetei
Tudod, hogy mit jelent a pálfordulás? Hallottad már, hogy a keresztyén név először csak gúnynév volt? Tudod, hogy kezdett elterjedni az evangélium? Milyen jó, hogy erre már mások is kíváncsiak voltak! Éppen ezért Lukács evangélista egy előkelő úrnak, Teofilusnak írta le két könyvben mindazt, amit átélt, és aminek utánajárt. Az első könyv Jézus életéről és tetteiről szólt. A második pedig azokról a cselekedetekről, amelyeket Isten Lelke által vitt véghez népe életében Jézus mennybemenetele után. A könyv címe: Az Apostolok cselekedetei. De valójában az evangélium terjedéséről olvashatunk benne. A legtöbbet Pál apostol missziói útjairól tudhatunk meg, hiszen Lukács maga is sok helyen személyesen jelen volt, tehát elsőkézből tudósít bennünket az eseményekről.
Nem volt könnyű dolguk az apostoloknak, szolgatársaiknak, de még a követőiknek sem. Ez a könyv egy izgalmas kalandregénynek is beillene, de ugyanakkor pontos útleírás és történelemkönyv is egyben, ami mind Istenre mutat. Ha szereted a földrajzot, vedd elő a térképet és nyomon követheted a keresztyénség terjedésének kezdeteit. Ha a kalandok érdekelnek jobban, akkor is érdemes elolvasni, mert ebben a könyvben szinte láthatod magad előtt, amint hajótörést szenvednek néhányan, vagy hatalmas katonai sereg szinte lopva menekíti a rabot. Ahogy olvasod az Apostolok cselekedeteit, rá fogsz jönni, hogy ez nem csak történelem, hanem személy szerint neked szóló üzenet. Bár nem fenyeget a veszély, hogy börtönbe zárnak Jézus nevének hirdetéséért, mégis olyan sokszor hallgatunk róla. Te hirdeted Isten szeretetét és Jézus megváltását minden időben?